X

persoanele creative

Misterioase sunt caile…creativitatii. Ne place sa credem ca suntem creativi si ca facem lucrurile diferit de restul lumii. Ideile par ca vin adesea de nicaieri si nici noi nu putem sa ne explicam ce anume le-a declansat, lucru care ne umple pieptul de mandrie. Ce sa mai, suntem cu adevarat speciali.

Stiai de multa vreme ca te caracterizeaza aceasta calitate, insa stii tu oare care sunt trasaturile cele mai pregnante ale creativitatii? Iata o serie de lucruri pe care creativii le fac altfel:

Tu, creativule, nu-i asa ca…

Visezi cu ochii deschisi? Ti se intampla probabil de multe ori sa te trezesti cu privirea lipita de perete sau de figura intrigata a vecinului de vizavi din metrou. Se pare ca visarea cu ochii deschisi sustine incubatia ideilor creatoare, oferind creierului prilejul de a face conexiuni neasteptate si de a sapa in zone rar exploatate.

Observi tot? Persoanele creative traiesc intr-o lume a posibilatilor, in care cel mai mic detaliu, pe care un (non)creativ il trece poate usor cu vederea, poate da nastere unui munte de idei.

Scriitoarea Joan Didion obisnuia sa poarte la ea un carnetel in care nota impresii legate de oameni si evenimente, care o ajutau sa inteleaga mai bine complexitatea propriei minti, precum si numeroasele sale contradictii.

Nu-ti place sa respecti orarul clasic de lucru? Marii creativi ai istoriei sunt recunoscuti pentru programul de munca iesit din comun. Vladimir Nabokov incepea sa scrie imediat dupa ce se trezea, adica pe 6-7 dimineata, in timp ce Frank Lloyd Wright isi facuse un obicei de a se trezi la 3 sau 4 dimineata pentru cateva ore de munca, dupa care isi relua somnul. Aparent, mintile foarte creative refuza sa lucreze in acelasi timp cu cele mai putin (sau deloc) creative.

persoanele creative

Te izolezi din cand in cand de restul lumii?

„Pentru a se deshide in fata creativitatii, o persoana trebuie sa aiba capacitatea de a-si folosi in mod constructiv momentele de solitudine. Pentru asta trebuie sa isi invinga frica de singuratate.” ~ Rollo May

Artistii si creativii in general sunt recunoscuti ca fiind mari singuratici si, chiar daca acest lucru nu este intotdeauna adevarat, momentele de solitudine ii ajuta sa produca cele mai inspirate idei.

It’s hard to find that inner creative voice if you’re… not getting in touch with yourself and reflecting on yourself.

Folosesti tristetile in scopuri creative? Multe dintre cele mai mari opere de arta ale umanitatii s-au nascut in momentele de suferinta ale creatorului. Aparent, creierul creativ vede in aceste momente un prilej de a se concentra pe creatie, si nu pe problemele ordinare ale societatii. Da-mi Doamne despartiri multe si buzunare cat mai goale!

Vrei sa experimentezi mereu lucruri noi? Experiente, senzatii, stari de spirit noi – asta e ceea ce creativi isi doresc sa gaseasca la fiecare pas. Creativitatea vine la pachet cu o curiozitate avida, o cautare necontenita de suspans, precum si cu o deschidere la emotii si la fantastic.

Iti pui adesea intrebari existentiale?

Iti place sa ii observi pe cei din jur?

Adori sa iti asumi riscuri?

Iti urmezi adevaratele pasiuni?

Pierzi de multe ori notiunea timpului?

Ai un simt estetic extrem de dezvoltat?

Faci conexiuni?

„Creativity is just connecting things. When you ask creative people how they did something, they feel a little guilty because they didn’t really do it, they just saw something. It seemed obvious to them after a while. That’s because they were able to connect experiences they’ve had and synthesize new things.” ~ Steve Jobs

 

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la magazin