Arata Meniul Lateral
11 activitati uimitoare de iarna in aer liber, fara zapada!

Toata lumea asteapta cu nerabdare sa experimenteze toate activitatile distractive de iarna in aer liber. Sau poate ca ai decis abia de curand sa faci tot posibilul sa te bucuri de iarna, chiar daca nu esti chiar atat de entuziasmat de venirea ei… Fie ca esti sau nu un fan al frigului, joaca in aer liber este extrem de importanta pentru copii, chiar si iarna, datorita beneficiilor incredibile pe care le are natura pentru copii.

Singura problema este ca deocamdata nu avem decat foarte putina zapada, si asta numai daca ne deplasam pana la munte, la altitudini mari. Incercand sa ne adaptam si sa gasim lucruri distractive de facut afara fara zapada, am descoperit ca sunt foarte multi oameni pentru care iernile fara zapada sunt ceva obisnuit… Daca esti si tu in aceeasi situatie, iata cateva dintre cele mai interesante distractii de iarna in aer liber, care nu necesita zapada!

1. Construiti adaposturi sau fortarete

Construirea de adaposturi, redute sau fortarete este una dintre activitatile specifice copilariei prin excelenta. Iar unul dintre cele mai bune lucruri legate de aceasta activitate este ca o poti face pe tot parcursul anului. Ramurile de copaci fara frunze se gasesc din abundenta iarna, asa ca aduna-le si incepi sa construiesti cu ele! Incearca sa faci un cort, o coliba sau un adapost in forma de A.

Chiar si cateva tufisuri din curte care formeaza cumva un arc natural din ramurile lor, iti pot servi ca punct de pornire pentru a cladi ziduri din ramuri si betisoare. Iar daca ai prin curte si vegetatie inca verde, poti folosi unele dintre frunze pentru a izola peretii.
In plus, poti gasi pe net si tot soiul de kituri pentru construit forturi, care arata distractiv si antrenant si care pot fi folosite atat la interior cat si la exterior.

2. Faceti un foc de tabara

Focurile de tabara sunt minunate in orice moment al anului, insa fara doar si poate ele sunt una dintre cele mai tari activitati de iarna in aer liber, pentru ca atunci avem cea mai mare nevoie de caldura si de linistea pe care le ofera focul. Asigura-te ca nu va lipsesc bauturile calde si ceva de copt la foc, fie ca sunt bugeri, marhsmallow sau popcorn, dupa moda americana.

Un alt aspect important al focurilor de tabara este ca reprezinta ocazia excelenta de a spune povesti. Unele dintre cele mai interesante subiecte de la care poti porni sunt: Care a fost cea mai rea vacanta? Care a fost cea mai tare vacanta? Cum ti-ai intalnit partenerul? Care a fost cel mai jenant moment prin care ai trecut? Care sunt amintirile tale preferate din copilarie? Care sunt povestile tale preferate din vremurile bune (aceasta este in mod special adresata bunicilor, daca sunt prezenti in jurul focului)? Povesteste un moment in care ai intrat in belele.
Acesta este un mod excelent de a mentine povestile de familie vii si de a le transmite din generatie in generatie. Era o vreme cand mijloacele de entertainment nu erau atat de la indemana… De ce nu ai readuce la viata traditia de a va strange in jurul focului si de a va exersa arta de a spune povesti? Si lectura langa foc poate fi o idee buna, insa asigurati-va ca va imbracati bine!

Iata ce ar trebui sa ai in arsenalul pentru un foc de tabara confortabil iarna:

  •  paturi;
  •  lanterne (preferabil led-uri rosii);
  •  o tava pentru bauturi calde;
  •  bete de copt pe foc;
  •  termosuri mari pentru bauturile calde.

3. Faceti curse cu obstacole in curte

Aceasta este o activitate de iarna in aer liber excelenta, pentru ca unul dintre cele mai bune moduri de a te incalzi iarna afara este sa faci miscare. Pune cateva conuri sau obstacole naturale drept jaloane pe care sa le evitati, alege cateva obstacole peste care sa sariti, tunele prin care sa va tarati, lucruri pe care sa va catarati, barne pentru echilibristica, pietre peste care sa sariti si asa mai departe…
Sau faceti o cursa cu obstacole tematica. Puteti crea o vanatoare de comori cu pirati in propria curte, de pilda. Probabil ca nu te-ai fi gandit niciodata sa apelezi la o tematica legata de pirati iarna, insa garantam ca cei mici o vor adora, pentru ca le va da sansa de a fi unici!

4. Faceti un picnic de iarna

Alegeti sa faceti un picnic chiar in curtea voastra, sau mergeti intr-un parc. Asigura-te ca luati la voi mancare calda si bauturi fierbinti si o salteluta waterproof. Daca va simtiti pregatiti pentru un plus de aventura, incercati chiar sa va pregatiti masa afara la foc, pe gratar sau pe o plita de camping. Iar daca mergeti pe simplitate, luati cu voi doar niste ciocolata calda si o gustare usoara.

5. Porniti intr-o drumetie

Aceasta este o idee care nu se va invechi niciodata si la care cu totii apelam din cand in cand, atunci cand vrem sa ne dezmortim, dupa o perioada lunga de acalmie. Partea cea mai tare la drumetii este ca fiecare anotimp are de oferit propria sa experienta unica. Drumetiile de iarna inseamna in general ca nu veti avea parte de gandaci si insecte si ca in mare parte traseele vor fi doar la dispozitia voastra. Daca cei mici s-au plictisit de drumetii, incearca ceva nou – o drumetie senzoriala, in care sa puneti accent pe sunete, mirosuri si texturi, ca si pe privelistile din jur. Poti incerca, de asemenea, si o drumetie pe luna plina.

6. Vizitati o gradina botanica

Gradinile botanice sunt deschise in general pe tot parcursul anului si ofera un mix de experiente in aer liber si in interior. Multe dintre ele pot avea si locuri de joaca pentru copii, oferind astfel o experienta completa. Daca nu stii pe unde poti gasi gradini botanice in zona ta, cauta pe Google si vei gasi in mod sigur optiuni interesante.

7. Construiti locuri pentru mancarea pasarilor

Poate fi una dintre cele mai frumoase si utile experiente de iarna in aer liber pe care le vei face cu cei mici. Aceasta activitate DIY iti ofera ocazia de a iesi in natura, de a face ceva util, de a decora copacii, dar si sansa de a urmari apoi pasarile care vin sa manance. Poti cumpara chiar o carte despre pasari si sa le ceri copiilor sa isi dea seama ce tip de musafiri vin la masa la voi in curte. Vor fi astfel si mai incantati de treaba pe care au facut-o si se vor implica mai mult si data viitoare.

8. Incercati “sanius” cu cartonul sau “sanius” pe nisip

Saniusul este considerat una dintre activitatile in aer liber care pot fi facute numai daca e zapada, iar cei care au mereu ierni cu zapada stiu foarte bine cat de distractiva este aceasta activitate. Vestea buna pentru toti cei care locuiesc in zone cu clima mai calda si care vor sa experimenteze una dintre cele mai clasice activitati de iarna in aer liber este ca poti face sanius si fara zapada! Desfa o cutie mare de carton si distreaza-te cu ea in parcuri sau in drumetii, pe dealuri. Daca vrei cateva idei de design pentru a da cutiei de carton un alt aer mai distractiv, vei gasi pe Google suficiente idei care te vor inspira.
Daca locuiesti in zone cu nisip si dune, incearca saniusul pe dune, o idee la fel de distractiva!

9. Mergi in parc sau intr-un loc de joaca

Daca e sa ne luam dupa absenta oamenilor din parcuri si locuri de joaca in perioadele mai reci ale anului, ai crede ca toata lumea e convinsa ca parcurile dispar iarna si reapar ca prin minune primavara. Ele sunt tot acolo, pe tot parcursul anului, iar copiii le adora indiferent daca afara e frig sau nu!
E adevarat ca pot fi putin cam periculoase cand e ud pe jos sau cand apa ingheata, insa daca nu e zapada sau gheata, parcurile sunt un loc minunat in care iti poti duce copiii si chiar si pe tine, pentru putin aer curat si miscare.

10. Fa o vanatoare de comori in natura

Pentru ca iarna este acel moment al anului in care totul este mort, vanatorile de comori nu prea sunt luate in calcul cand incerci sa gasesti idei de activitati de iarna in aer liber. Incearca insa sa faci macar o vanatoare de comori in fiecare anotimp, pentru ca lucrurile pe care le vei gasi sunt extrem de diferite!
Iarna puteti cauta fructe de padure, seminte sau pastai, ghinde, conifere si tulpini de flori uscate. Incearca si vezi daca poti gasi unde se ascund insectele si gandacii. Acorda atentie scoartei diverselor tipuri de copaci si examineaza-le in detaliu, cu ajutorul unei lupe. Da fiecarui copil cateva pungi sau casolete din plastic, iar la final comparati ce a adunat fiecare dintre ei.

11. Mergeti la plaja

Poate ca nu va fi la fel de distractiv ca inotatul din zilele calduroase de vara, insa plajele merita vizitate si iarna. Puteti inalta un zmeu pe malul marii, va puteti catara pe pietre sau stabilopozi, puteti privi la reflux, puteti vizita un far, va puteti uita la valuri sau puteti merge la vanatoare de pietre sau scoici. Aceasta abundenta de activitati intr-un singur loc este un motiv pentru care plaja poate fi inclusa cu succes pe lista de activitati de iarna in aer liber. Nu uita insa sa iei cu tine cateva paturi groase, pentru ca frigul iti va da batai de cap.

Concluzie

E prea usor sa lasi frigul si vremea mohorata sa te impiedice pe tine si pe copii sa petreceti timp in aer liber, insa rezista tentatiei de a va izola in casa, la caldura. Speram ca lista de mai sus ti-a oferit cateva idei de activitati de iarna in natura si ceva inspiratie pentru a te bucura la maxim de zilele de iarna fara zapada.