...

X

Putini sunt cei care nu au auzit legenda lui Icar…

…legenda ce sta drept marturie pentru unul dintre cele mai mari visuri ale omului: acela de a zbura. Am inventat tot felul de masinarii de zbor care ne ajuta sa ne inaltam de la sol si sa ne departam macar putin de conditia noastra pamanteana. De la visele copilariei si pana la zborurile peste mari si tari in avioane comerciale, apetitul nostru pentru vazduh pare de nepotolit.

Dar sa ne intoarcem in vremuri stravechi, in care pofta de zbor era la fel de vie ca azi.

Legenda lui Icar, fiul lui Dedal

Dedal este prezentat in mitologia greaca drept arhitect si sculptor, cunoscut mai ales pentru ridicarea celebrului Labirint din legenda lui icarKnossos,  din porunca regelui Minos. Labirintul il adapostea pe Minotaur – fiul nevestei regelui, nascut in urma razbunarii zeului Poseidon:

„Era cladit din piatra, era inalt, dar neacoperit, in el se intortocheau zeci, sute de coloane, de sali si chiar de scari. Toate se-ncrucisau, urcau sau coborau intr-un astfel de chip, incat te nauceau. Daca intrai acolo, te-ncurcai pe culoare si, vrand sa iesi, te afundai mai rau. Si oricat te sileai, nu mai nimereai drumul, nu mai puteai iesi.”

Asa este descris labirintul in care Minos l-a inchis pe Minotaur si unde ii aducea adesea fecioare si flacai ca jertfa, pentru a-i potoli pofta de carne umana. Dupa o vreme, Dedal, satul de sacrificiile facute pentru Minotaur, comploteaza cu Tezeu pentru uciderea monstrului. Drept pedeapsa, Minos ii inchide pe arhitect si pe fiul acestuia, Icar, in labirint si zideste iesirea. Insa ingeniosul Dedal reuseste sa confectioneze doua perechi de aripi de ceara, pentru el si fiul sau, care ar fi trebuit sa ii salveze. Insa Icar, fascinat de frumusetea zborului si a inaltimilor, se apropie prea mult de Soare. Zeul Helios, manios pe faptul ca oamenii au descoperit secretul zborului, topeste cu caldura sa aripile lui Icar, care se prabuseste in apele marii Egee, in apropierea unei insule, se loveste de niste stanci si moare. Insula ii poarta acum numele.

Aceasta este Legenda lui Icar – cel care i-a speriat pe zei

…el devenind simbolul omului care incearca sa se depaseasca pe sine, insa excesul de zel, graba, si lipsa experientei ii ucid visul. Legenda mai poate fi inteleasa si ca elanul progresului uman, impiedicat de fortele asupritoare.

Oricare ar fi sensul pentru care optam, povestea ramane incantatoare si in intelesul ei prim, neplasticizat, in care cel ce il inalta pe Icar este visul libertatii, tinut sub aripile atat de fragile ale visatorului si aparat cu pretul vietii.

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la magazin