Arata Meniul Lateral
Motociclete electrice vs. motociclete cu benzina

Atat motocicletele electrice cat si cele alimentate cu benzina sunt distractiv de condus, oferind libertate si aventura. Insa ambele ofera beneficii si dezavantaje de care trebuie sa tii cont.

Motocicletele electrice

Motocicletele electrice sunt vehicule plug-in, cu electricitate, stocata intr-o baterie reincarcabila, ce alimenteaza unul sau mai multe motoare electrice. Pentru a conduce o motocicleta electrica vei avea nevoie de permis de conducere, precum si de echipament corespunzator de protectie.

Spre deosebire de motocicletele pe benzina, cele electrice se adreseaza deocamdata doar unei piete de nisa, foarte putine variante de motociclete electrice fiind produse in masa, ceea ce le face mult mai scumpe decat variantele pe benzina. De asemenea, sunt putine motoare electrice care sa aiba aceeasi putere ca motoarele pe benzina.

Motocicletele cu baterie reincarcabila au transmisie automata, ceea ce inseamna ca nu au ambreiaj. Vei avea nevoie de ceva timp sa te obisnuiesti cu lipsa franarii prin motor, asa ca atentie la coborarea pantelor in viteza! Motocicleta electrica este un vehicul excelent pentru oras, este eficienta ca si consum de combustibil si benefica pentru mediu.

Motocicletele alimentate cu benzina

Cel mai vechi tip de motocicleta, motocicleta cu benzina ramane varianta cea mai comuna pe sosele, desi nu permite economii la capitolul costuri pentru combustibil si nu este nici prea benefica pentru mediu. Motocicletele cu benzina au o limita mai mare de viteza si pot parcurge o distanta lunga daca ai suficient combustibil. Motoarele pe benzina sunt in general mai eficiente ca si consum de energie decat masinile si e greu sa ramai blocat in trafic cu ele.

Desigur, si motoarele pe benzina emit destule gaze cu efect de sera in atmosfera, desi nu la fel de multe ca masinile. Marea diferenta dintre motoarele cu benzina si cele electrice tine de cost si de disponibilitate.

Motocicletele pe benzina sunt produse in masa, ceea ce inseamna ca indiferent de brandul dorit, acesta ar trebui sa fie usor disponibil si mai ieftin. Motocicletele pe benzina sunt mai utile pentru calatoriile pe distanta lunga decat cele electrice, astfel ca pentru iesiri de week-end motocicleta cu benzina va fi intotdeauna optiunea mai buna.

Beneficiile motocicletelor electrice

Motocicletele electrice si cele alimentate cu benzina difera ca performanta, eficienta, cost si intretinere, fiecare depasind-o pe cealalta la un capitol sau altul. Principalele atuuri ale motoarelor electrice sunt caracteristicile new-age si solutiile pe care le ofera pentru gazele cu efect de sera, pentru reducerea poluarii si pentru limitarea efectelor incalzirii globale.

Din punct de vedere al performantei, motocicletele electrice si cele cu gaz de aceeasi dimensiune sunt aproximativ comparabile. Studiile au aratat ca o motocicleta electrica high-end este mai rapida si are o manevrabilitate mai buna decat orice motocicleta alimentata conventional. Asadar, daca esti incepator si vrei sa te apuci de mers pe motor, ar trebui sa incepi cu un motor electric.

Putere si cuplu
Motocicletele electrice au o acceleratie mai buna de la 0 la 100 km, pentru ca dezvolta cuplu complet imediat, iar acceleratia este rapida. Fara ambreiaj, cuplul complet este disponibil instant.
Greutate redusa
Desi exista diverse variante, motocicletele cu benzina sunt in general dificil de manevrat, fiind grele si necesitand forta pentru a le deplasa, in timp ce variantele electrice sunt mai usoare si mai simplu de folosit.
Intretinere mai usoara si mai ieftina

Motocicletele electrice nu au filtre de aer, ulei, bujii, curele, iar unele modele nu au nici ambreiaj si nici cutie de viteze. De aceea, sunt destul de putine aspecte de verificat, inlocuit sau intretinut, in afara de anvelope, placute de frana, lichid de frana hidraulic si, desigur, motorul electric.

De asemenea, placutele de frana ale unei motociclete electrice sunt mai durabile, pentru ca motorul electric va face cea mai mare parte din treaba la franare. Trebuie sa stii, insa, ca bateriile care nu necesita intretinere au o durata de viata limitata.

Cu cat vei folosi mai mult motocicleta, cu atat ciclul sau de viata se va incheia mai repede. In plus, supraincarcarea poate duce la daune permanente, iar motorul nu va mai functiona in mod adecvat.

Target flexibil

Motocicletele electrice reprezinta o solutie pentru persoane de toate varstele. Datorita caracteristicilor de siguranta ale acestei tehnologii, este considerata o optiune mai buna pentru drumuri scurte, chiar si pentru drumuri la scoala cand e vorba despre copii mai mari. In plus, motocicletele electrice pot fi folosite mai usor de catre femei si varstnici, fiind usoare si simplu de controlat.

Beneficii pentru mediu

Desi beneficiile motocicletelor electrice pentru mediu sunt incontestabile, ele sunt cumva o sabie cu doua taisuri. Unele persoane sustin ca procesul de construire a unei motociclete electrice necesita mai multe resurse, iar unele voci sustin chiar ca ar folosi electricitate din surse “murdare” ne-regenerabile.

Insa chiar si asa, metodele de productie se imbunatatesc, bateriile devin reciclabile si exista multe surse de energie regenerabila, inclusiv incarcarea cu energie solara.

Silentiozitate

Desi multi bikeri adora sunetul produs de teava de esapament, multe voci sustin ca este un zgomot antisocial si enervant. Daca vrei sa asculti muzica sau sa te bucuri de un podcast in timp ce conduci, cu motoarele electrice vei putea face asta foarte lesne.

Majoritatea motocicletelor electrice sunt atat de silentioase, incat unii specialisti avertizeaza ca pot fi periculoase pentru pietoni. Insa producatorii cauta solutii in acest sens, adaugand zgomote artificiale.

Ideale in oras

Mersul prin oras extinde autonomia motocicletelor pentru ca permite reincarcarea bateriei prin franare regenerativa. Insa drumurile lungi pe sosele golesc bateria mai rapid.

Costuri reduse

In ciuda pretului mare de achizitie, in timp vei economisi o multime de bani, in functie de sursa de electricitate. De asemenea, vei economisi si bani pentru consumabile, reparatii si intretinere.

Mai mult, in afara de economiile la pretul carburantului, unele tari ofera si programe speciale de stimulente pentru achizitie sau impozitare. Ceea ce inseamna ca vei ramane cu mai multi bani in buzunar!

Alte beneficii
  •  Reduc amprenta colectiva de carbon.
  •  Reduc emisiile de dioxid de carbon cauzate de traficul rutier.
  •  Reduc poluarea fonica si iti permit sa mergi cu motorul la prima ora, fara sa trezesti tot cartierul.

Ai prieteni pasionati de motocicletefie ele electrice sau pe penzina? O experienta moto cred ca ar fi un cadou perfect pentru ei!