Arata Meniul Lateral
10 locuri de bifat pentru pasionatii de snorkeling

Turistii indrazneti stiu ca atunci cand te saturi si esti obosit de explorarea siturilor istorice si arheologice pe care le gasesti in toate destinatiile lumii, cand nu mai poti suporta gandul de a vizita inca un muzeu, sau cand te-ai saturat de toate bazarele sau pietele traditionale din lume, un singur lucru mai ramane de facut: sa iti bagi capul sub apa!

Desi scuba diverii au cea mai mare libertate de a explora lumea subacvativa, snorkelingul este destul de usor, chiar si pentru copii si destul de interesant chiar si pentru cei mai nemultumiti turisti. Fie ca iti iei prietenul pasionat de biologie marina si mergeti impreuna sa va scufundati in explorarea unui ecosistem subacvatic, fie ca vrei sa te apropii mai mult de un rechin prietenos, snorkelingul este o oportunitate de a te cufunda pe deplin in natura.

Pentru a te ajuta sa iti planifici urmatoarea aventura, am pus laolalta 10 dintre cele mai bune locuri din lume in care poti face snorkeling in cele mai bune conditii.
Lista cuprinde de la parcuri nationale din SUA pana la destinatii de vacanta in care ajungi o singura data in viata, asa cum este Maldive sau Insula Komodo.
Pe oricare dintre aceste destinatii ai alege sa o vizitezi, vei vedea privelisti subacvatice impresionante, care te vor face sa iti tii respiratia. Noroc ca ai cu tine furtunul de snorkeling sa te salveze!

Decorurile subacvatice din aceste insule, insulite, atoluri si recifuri sunt de neegalat, dar din pacate schimbarea climatica pune in pericol minunile din aceste paradisuri acvatice.
Albirea coralilor afecteaza deja multe dintre recifurile din intreaga lume, coralul dispare in multe locuri de pe glob, iar unii oameni de stiinta se asteapta sa dispara de tot pana in 2050. Iata inca un motiv pentru care sa incepi deja sa iti planifici vacanta la snorkeling pe care o visezi.

Ambergris Caye, Belize

Sursa imagine: ambergriscaye.com

Locul in care exista cea mare bariera de corali, dupa Australia,(aproximativ 300 de km), Belize ofera sansa celor pasionati de a se afla fata in fata cu tipari, calcani si tot soiul de pesti in culori stralucitoare. Aici exista sute de insulite si atoli care puncteaza coasta Caraibelor, pline de corali scufundati sub apele de un turcoaz magnific.
Unele dintre cele mai bune optiuni pentru pasionatii de scufundari si snorkeling se gasesc in afara Ambergris Caye, inclusiv rezervatia marina Hol Chan si Shark Ray Alley (Aleea de Rechini si Calcani), al carei nume spune totul despre ea, plina de rechini doica (sau rechini infirmieri), alaturi de care iti poti indeplini fantezia de a inota alaturi de rechini.

Ilha Grande, Brazilia

In largul costei Braziliei, la jumatatea distantei dintre Sao Paolo si Rio de Janeiro, se afla paradisul salbatic din Ilha Grande. Insula nu este lipsita de hoteluri, insa cu toate acestea locatia reuseste sa isi pastreze aerul virgin, cu insule intesate de maimute, inconjurate de ape de un albastru stralucitor, pline de pesti viu colorati.
Scufunda-te in apele calde din Laguna Albastra (Lagoa Azul) pentru a inota alaturi de calutii de mare, pentru a admira pesterile subacvatice si pentru a urma o testoasa sau un peste inger printr-o jungla scufundata in adancuri.
Apele din jurul Ilha Grande sunt, de asemenea, casa pentru zeci de epave – ramasite ale luptelor dintre pirati si portughezi.

Big Island, Hawaii

Intregul arhipelag Hawaii este inconjurat de locatii incredibile pentru snorkeling, dar The Big Island – care are o suprafata mai mare decat toate celelalte insule la un loc – are cele mai multe de oferit. Parcul subacvatic de la Kealakekua Bay nu numai ca are corali in cele mai frumoase nuante si pesti colorati, dar aduce in fata turistilor si o doza buna de istorie, pentru ca marcheaza locul in care Capitanul James Cook a ancorat pe insula. Scufunda-te in apropiere de Monumentul Capitanului Cook, pentru a vedea delfini, broaste testoase si mult mai multe vietati marine! Pentru si mai multe aventuri subacvatice, mergi catre apele cristaline din Honaunau Bay pentu a explora gradinile de corali alaturi de delfini si de pesti tropicali.

Insula Palawan, Filipine

Desi este posibil ca Filipine sa nu para cea mai evidenta destinatie de snorkeling, apele care inconjoara cele 7000 de insule din arhipelag formeaza un ecosistem divers, plin de viata salbatica ce iti taie respiratia. Nu vei duce lipsa de destinatii de snorkeling, pornind chiar de la scufundarile in Bay of Donsol, care iti ofera sansa de a inota cu rechini balena, si pana la vizitarea recifurilor de corali din zona Insulei Noa Noa.
Uimitoarele insule Palawan au cate ceva de oferit pentru fiecare explorator subacvatic. Poti vizita lagunele pline de pesti ale insulei, te poti scufunda in Honda Bay, poti explora reciful Tubbataha, si poti planifica o iesire de o zi pentru a cunoaste locuitorii subacvatici din insulele Starfish si Cowrie.

Buck Island, St. Croix, USVI

Sursa imagine:bigbeards.com

Vizitele in parcurile nationale au tendinta de a ne duce cu gandul la munti maiestuosi si la bizoni, dar in Buck Island din Virgin Island, e mai probabil sa te intalnesti cu o caracatita prietenoasa decat cu un urs care sa-ti fure cosul pentru picnic.
Aici poti inota printre recifurile de corali Elkhorn, pe sub apele de un albastru stralucitor ale Buck Island, si poti urmari un peste papagal colorat trecand de-a lungul unei carari subacvatice prin aceasta comoara nationala scufundata. In Buc Island isi au casa trei specii de testoase de mare iar coralul creier este aici din belsug.
Apele delicate, de adancime mica, sunt ideale pentru cei care se afla la primele experiente in snorkeling.

Insula Komodo, Indonezia

Sursa imagine: swimtrek.com

Desi crocodilii uriasi care numesc aceasta insula “acasa” atrag cea mai mare parte a atentiei vizitatorilor, Komodo are si cativa locuitori absolut fascinanti in lumea subacvatica. Mergi catre Pink Beach pentru a inota alaturi de calcani, de bancurile de bibani si de testoasele cu cioc, in gradina subacvatica ce creste aici. In plus, poti vizita apele dimprejurul Parcului National Komodo, care ofera sansa de a explora zone subacvatice de neimaginat si fara pereche, cu peste 1000 de specii de pesti, 260 de tipuri de corali si 14 tipuri de balene pe cale de disparitie, delfini si testoase uriase. Daca asta nu este de ajuns ca sa te convingem sa pornesti intr-o experienta de snorkeling in Komodo, e bine sa stii ca vei gasi aici si rechini, dar si un recif de corali infloritor, care nu te vor lasa sa uiti aceasta destinatie.

Maldive

Sursa imagine: innviaggi.com

sunt una dintre cele mai frumoase destinatii din lume, dar unele dintre cele mai atragatoare privelisti ale insulei se gasesc sub ape. Micutele insule care formeaza arhipelagul sunt inconjurate de apa de un albastru marin, casa a peste 70 de specii de pesti, inclusiv wahoo, si pestele fluture.
In apele din Maldive se gasesc o multime de alte minuni marine, de asemenea, precum rechini, testoase, anemone, corali si poate si una – doua caracatite prietenoase.
Daca ai in gasca prieteni care nu sunt pasionati de snorkeling si totusi vin cu tine in vacanta in Maldive, se pot bucura in egala masura de gradinile subacvatice si de viata salbatica de pe insule, datorita apelor de o claritate impresiontanta.

Insula Eil Malk, Palau

Sursa imagine: yourshot.nationalgeographic.com

Numai unul dintre lacurile marine care se afla in jurul Palau este deschis snorkelingului, dar fara doar si poate merita sa mergi pana acolo doar pentru el. Lacul Jellyfish de pe insula nelocuita Eil Malk se ridica la valoarea numelui, fiind plin de milioane de meduze aurii, care s-au dezvoltat in lacul izolat, de sute daca nu de mii de ani.
Pentru o experienta cu adevarat din alta lume, vizitatorii pot face snorkeling printre creaturile gelatinoase care plutesc. Desi meduzele sunt celebre pentru intepaturile lor, meduzele din Eil Malk au o intepatura neotravitoare, pentru ca mananca alge – si nu alte animale – si din cate se pare, intepaturile lor abia pot fi simtite de catre oamenii care se scalda in apele de aici.

Marea Bariera de Corali, Australia

Sursa imagine: descopera.ro

Este imposibil sa vorbim despre cele mai tari destinatii de snorkeling din lume fara sa mentiona, cel mai mare ecosistem de recifuri de corali din lume – Marea Bariera de Corali, din Australia. Reciful este format de fapt din 2900 de recifuri individuale, care se intind pe o suprafata de peste 2200 de km in afara coastei australiene.
Corali care iti iau ochii, o viata marina stralucitoare, baracude, pisici de mare si ramasitele vaselor care s-au zdrobit de recif… toate fac din Marea Bariera de Corali o destinatie in care e obligatoriu sa ajungi, mai ales daca esti un impatimit al oceanului. Daca iti doresti un loc usor din care sa iti incepi explorarea, indreapta-te catre Insulele Whitsunday, chiar langa coasta Queenslandului.

Insulele Galapagos, Ecuador

Uscatul celor 19 insule vulcanice care formeaza arhipelagul Galapagos ofera o priveliste asupra lumii naturale a cintezelor, iguanelor si broastelor testoase care l-au inspirat pe Charles Darwin, dar pe sub valurile care inconjoara aceste insule, se afla o adevarata comoara naturala la fel de fascinanta… Diferitele insule sunt casa pentru o viata marina diversa – testoase de mare, delfini, orci, balene cu cocoasa, pinguini de Galapagos, foci cu blana si lei de mare. Cei curajosi pot inota in Devil’s Crown (Coroana Diavolului) conul scufundat al unui vulcan din apropiere de Insula Floreana, pentru a vedea pestii in culori stralucitoare, tiparii si multe altele.