Arata Meniul Lateral
7 moduri dovedite stiintific de a-ti calma mintea atunci cand esti stresat

Provocarile vietii si situatiile neasteptate sunt cele care ne fac de obicei sa ne simtim coplesiti si stresati. Cand traim situatii neobisnuite, e posibil sa simtim un amestec de emotii puternice care pot fi neplacute si incomode. Modul in care facem fata stresului este important pentru bunastarea generala si, pentru ca latura emotionala si cea fizica sunt impletite indisolubil, putem profita de cateva modalitati simple, dar bazate pe cercetari, de a ne elibera de stresul mental prin mijloace fizice.

Grija fata de propriul corp poate calma mintea si emotiile si ne poate face mai rezilienti. Mai mult decat atat, miscarea regulata poate alunga sentimentele de stagnare si letargie care pot fi asociate cu stresul. Activitatea fizica ne poate mentine in stare de vigilenta, concentrati si plini de energie.

Semnele de stres

E posibil ca unele persoane sa nu poata identifica stresul, chiar daca se confrunta deja cu simptomele acestuia. Prin urmare, primul pas pentru a scapa de stres este sa stii daca il experimentezi cu adevarat si care este motivul din spatele sau. Autocunoasterea este cheia inainte de a urma modalitati sanatoase de a te adapta si de a-ti sustine bunastarea mentala.

Semnele de stres sunt o combinatie de aspecte fizice si emotionale. Iata care sunt principalele:
– Acnee si neincredere.
– Dureri de cap, dureri cronice, dureri de corp, probleme de stomac si eruptii cutanate.
– Sentimente de frica, soc, furie, tristete, ingrijorare, amorteala sau frustrare.
– Modificari ale apetitului, energiei, dorintelor, libidoului si intereselor.
– Dificultati legate de somn sau cosmaruri, dificultati de concentrare si legate de luarea deciziilor.
– Agravarea problemelor cronice de sanatate.
– Afectiuni care deterioreaza sanatatea mintala, asa cum este depresia.

Modalitati dovedite stiintific de a te elibera de stres

Activitatea fizica este importanta in ameliorarea stresului. Iar ideea este ca nu trebuie neaparat sa iti creezi niste rutine riguroase. Realist vobind, e destul de greu sa ne ridicam si sa mergem la sala atunci cand ne simtim stresati. Miscarea intensa necesita emotii pozitive precum motivatia, mai ales daca nu esti o persoana activa fizic in activitatile tale obisnuite de zi cu zi. Deci lucrurile vor fi cu atat mai dificile daca esti stresat, nu-i asa? Prin urmare, iata mai jos care sunt cele mai bune si simple modalitati dovedite stiintific pe care le poti folosi cu usurinta oriunde te-ai afla.

1. Mergi pe jos cateva minute

Mersul pe jos este o activitate usoara si recomandabila ori de cate ori te simti stresat. In general, mersul pe jos are beneficii fizice si mentale, cum ar fi imbunatatirea starii de spirit, facilitarea efectelor pozitive, reducerea anxietatii si imbunatatirea creativitatii.

Un studiu sugereaza ca mersul in ritm alert si meditatia pot imbunatati starea de spirit chiar si daca le faci pentru numai 10 minute. Aceste rezultate au fost observate la un grup activ, raportat la un grup de control inactiv dupa experimentul de cercetare. O singura perioada de mers rapid sau de meditatie poate oferi strategii adecvate pentru imbunatatirea starii de spirit a adultilor tineri.

O alta cercetare a constatat ca mersul pe jos poate promova eliberarea de endorfine, hormonii fericirii in organism. Mersul pe jos poate stimula relaxarea si creste senzatia de bine. Spre deosebire de cercetarea mentionata mai sus, acest studiu nu recomanda neaparat mersul intr-un ritm rapid; simplul mers pe jos sau plimbarea poate ameliora stresul. Depinde de tine, asadar, sa decizi ce este mai potrivit pentru tine, pentru ca ambele tipuri de mers pot fi benefice pentru starea ta mentala.

Folosirea mersului pe jos pentru a face fata stresului are avantaje suplimentare. Pe langa faptul ca iti imbunatateste starea de spirit si iti ofera doza atat de necesara de raze solare, mersul rapid are efecte pozitive semnificative asupra sanatatii cardiovasculare. Iti poate regla ritmul circadian si poate construi vitalitate si rezistenta inimii si plamanilor.

2. Masajul scalpului si parului pot face minuni

Efectele fatale ale stresului asupra sanatatii sunt binecunoscute multora dintre noi. Vestea buna este ca organismul uman are un sistem care il ajuta sa gestioneze stresul si sa se recupereze dupa episoade stresante – sistemul nervos parasimpatic. Ai nevoie doar de un mic impuls si de cateva masaje pentru a rezolva problema.

Relaxarea este o modalitate excelenta de a elimina stresul, iar un mod de a face asta este prin masajul scalpului si al parului. Sistemul nervos parasimpatic se activeaza atunci cand ai parte de un masaj, deoarece corpul tau se relaxeaza. Cercetarile arata ca exista o evaluare stiintifica a efectelor masajului asupra ameliorarii stresului. Cercetatorii au subliniat ca perioadele scurte de relaxare pot avea efecte de regenerare la nivel psihologic si fiziologic, iar aceste efecte sunt si mai clare cu un masaj.

Prin urmare, experimentele au confirmat ca doar cateva momente de relaxare pot ajuta o persoana sa gestioneze stresul. In plus, un masaj de relaxare, fie la nivelul scalpului, fie la nivelul parului, conteaza cu atat mai mult cu cat activeaza sistemul nervos parasimpatic si atenueaza efectele fizice si mentale ale stresului.

3. Executa postura rasucirii spinale

Nu e nevoie sa ai vreo pregatire speciala in yoga pentru a face postura de rasucire blanda a coloanei vertebrale. Ideea este sa faci o miscare completa si libera a coloanei vertebrale, care te poate ajuta sa-ti recalibrezi canalul energetic central. Aceasta postura este o pozitie reparatorie care poate remedia durerea si tensiunea care se acumuleaza in muschii spatelui atunci cand esti prea stresat. Ea contribuie la intinderea muschilor zonei lombare, in special a rotatorilor spinali si a quadratus lumborum.

Rasucind usor coloana vertebrala e posibil sa simti o relaxare usoara si eliberarea tensiunii musculare. Aceasta postura poate stimula digestia, poate crea echilibru si, de asemenea, poate deschide si relaxa muschii pieptului, umerilor si spatelui.

4. Intinde-ti corpul timp de 10 minute

Cateva minute de intinderi pentru relaxarea articulatiilor tensionate si pentru a desclesta muschii rigizi pot contribui la eliberarea tensiunii fizice si mentale. Daca ai stat toata ziua, stretching-ul va fi o solutie perfecta pentru corpul tau. Iti poti extinde usor muschii pentru a te simti odihnit si relaxat, fie cand te trezesti, fie imediat dupa munca, fie inainte de culcare.

10 minute de stretching pot reduce tensiunea musculara, anuland astfel ciclul de tensiune, incordare si durere. Cercetarile au aratat ca stretchingul contribuie la cresterea nivelului de serotonina – hormonul care ajuta la stabilizarea starii de spirit – reduce stresul, te face sa te simti bine in general si genereaza sentimente pozitive, provocand o scadere a depresiei si a anxietatii.

5. Adopta o pozitie mai deschisa a corpului

Imbratisarea unei pozitii drepte si deschise poate scuti muschii spatelui – inclusiv bratele si picioarele – de rigiditate si durere. In plus, o postura verticala in locul uneia cocosate iti poate extinde capacitatea pulmonara si te poate ajuta sa respiri mai eficient. De asemenea, iti poate oferi mai multa energie si stabilitate pe tot parcursul zilei.

Mai mult decat atat, beneficiile unei posturi corecte merg dincolo de capacitatea fizica, avand si avantaje mentale. Cercetarile arata ca stand drept pe scaun si aplecand pieptul inainte poti avea un sentiment de incredere in tine. Adoptarea unei pozitii verticale atunci cand te simti stresat iti poate mentine stima de sine, poate diminua starea de spirit negativa si poate stimula starea de spirit pozitiva, in comparatie cu o postura cazuta. De asemenea, pozitia verticala determina o rata crescuta a vorbirii si o concentrare mai redusa asupra propriei persoane.

6. Organizeaza o zi de spa acasa

Cand ne gandim la relaxare, nu putem sa nu ne gandim la un centru spa. Stresul poate fi redus atunci cand esti in largul tau si te simti confortabil, asa ca o zi de spa acasa poate fi o modalitate buna de a scapa de stres.

Poti face o baie cu sare folosind sulfat de magneziu sau ceea ce numim in mod obisnuit saruri Epsom. Dizolvarea sarurilor Epsom in apa elibereaza ioni de magneziu si sulfat ce pot contribui la reducerea inflamatiei si la calmarea articulatiilor dureroase. Cercetarile demonstreaza ca sarurile Epsom pot ajuta la stabilizarea starii de spirit, la ameliorarea stresului si la reducerea anxietatii si a depresiei. Alte voci sustin, de asemenea, ca administrarea de magneziu creste productia de serotonina la nivelul creierului.

Medicina ayurvedica este de parere ca sarurile, inclusiv sarurile de mare si sarurile Epsom, pot fi folosite in scopuri de curatare intr-un mod fizic si energetic. In plus, o baie sarata poate fi si o modalitate relaxanta de a elimina energia negativa pe care ai dobandit-o de la alte persoane si de a te reconecta la centrul tau spiritual.

7. Respecta un model coerent de somn

Somnul este esential pentru a permite mintii tale sa se odihneasca si sa se relaxeze. Daca nu dormi bine, e posibil sa nu te bucuri de suficienta energie si liniste in timpul orelor de veghe. Lipsa somnului poate duce la probleme grave de sanatate mentala si fizica. Ea este asociata cu multe probleme cronice de sanatate, cum ar fi boli de inima, hipertensiune arteriala, boli de rinichi, diabet, accident vascular cerebral, obezitate si depresie.

Respectarea unui program regulat de somn te poate ajuta sa iti imbunatatesti igiena somnului si sa ai o minte mai echilibrata. Deoarece somnul functioneaza in concordanta cu ritmul circadian sau cu ceasul intern al organismului, un model regulat de somn te asigura ca vei mentine acest ritm. Somnul adecvat iti poate calma si reface organismul, iti poate imbunatati concentrarea, iti poate regla starea de spirit si ascuti judecata si procesul decizional.

De asemenea, atunci cand corpul si mintea ta sunt bine odihnite, iti vei rezolva mai eficient problemele si vei face fata cu brio stresului. Pe de alta parte, atunci cand nu ai un somn adecvat, energia si claritatea mentala pot fi reduse si diminuate.

Concluzie

Stresul poate afecta semnificativ longevitatea, iar stresul cronic poate chiar scurta durata de viata. Exista multe situatii in care probleme grave de sanatate au pornit de la o simpla stare de stres, care a devenit cronica din cauza incapacitatii de a-i face fata corect.
Unele persoane fac fata stresului consumand alcool, fumand sau mancand in exces, toate acestea fiind semnale de alarma ce pot duce la probleme grave de sanatate si de stil de viata. Cele sapte moduri dovedite stiintific mentionate mai sus sunt cele mai eficiente si mai sanatoase modalitati de a face fata stresului.

Sursa: https://longevity.technology/

Sursa imagine: freepik.com