Arata Meniul Lateral
Cele mai frumoase povesti de dragoste ale tuturor timpurilor

Pasiune dusa la extrem, dorinta, suferinta, obstacole, dueluri, intrigi si controverse, romantism – sunt o parte dintre ingredientele care si-au pus amprenta irevocabil pe istoria umanitatii, prin cele mai frumoase povesti de dragoste ale tuturor timpurilor.

Cele mai frumoase povesti de dragoste…

Povesti de dragoste care transced timpul, incarcate de pasiune, emotie si zbucium,  personaje mitologice, imparati, regi, regine, presedinti, legende ale ecranului, artisti, politicieni si un fir rosu care leaga toate aceste povesti: dragostea.

Azi iti propun tie, draga cititorule internaut, sa ne reamintim impreuna cateva dintre marile dovezi ale tuturor timpurilor, literare ori nonliterare, ca iubirea poate insemna mai mult decat varianta ei cotidiana, tabloidizata. Si pentru ca afara este un frig crancen, te invit sa ne intoarcem in timp si sa dam impreuna filele unora dintre cele mai frumoase povesti de dragoste ale tuturor timpurilor… Poate asa ne mai incalzim putin, macar sufletele.

Cleopatra si Marc Antoniu

Povestea controversata dintre regina Egiptului si generalul roman Marc Antoniu este una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste ale istoriei, dar si una dintre cele mai controversate. Aflata pe tronul Egiputului, Clepatra incearca sa si-l faca aliat pe generalul Marc Antoniu, asa cum fusese inainte Cezar. Intalnirea din anul 41. i. Hr, in care Cleopatra reuseste sa il seduca pe general, ramane legendara.

Povestea veche de 20 de secole a fost posibila in urma mortii lui Cezar, care ii incredintase tronul Egiptului Cleopatrei (si cu care facuse un copil). Dupa asasinarea lui Cezar, Cleopatra s-a vazut nevoita sa isi negocieze pozitia cu Marc Antoniu, urmasul marelui conducator. Insa din alianta politica s-a nascut o mare poveste de iubire, care i-a  scandalizatpe romani, din ce in ce mai ingrijorati de faptul ca Marc Antoniu isi neglija atributiile de lider, aflandu-se sub vraja fermecatoarei regine egiptene…

Invins in batalia pe mare de Actium si primind vesti false ca iubita sa Cleopatra s-ar fi sinucis, Antoniu isi pune capat zilelor, aruncandu-se in sabia sa. Ramasa singura in fata armatei romane, ce urmarea sa cucereasca Egiptul si afland de moartea generalului, Cleopatra se sinucide, lasandu-se muscata de doi serpi veninosi.

Napoleon Bonaparte si Josephine de Beauharnais

Inca o poveste de dragoste pasionala, cu sfarsit tragic. Cei doi se indragostesc inca de pe vremea in care Napoleon era doar un soldat in armata franceza, iar Josephine o vaduva in varsta de 32 de ani, mama a doi copii. Cei doi se casatoresc in 1796, iar la scurt timp dupa, Napoleon pleaca in mai multe expeditii militare.

Ramasa singura, Josephine are mai multe aventuri pe care sotul ei i le iarta, dupa indelungi rugaminti din partea acestea. Totusi, Napoleon divorteaza de Josephine, din cauza faptului ca aceasta nu reuseste sa ii ofere un mostenitor. Imparatul se casatoreste in 1809 cu o tanara de 18 ani, care ii daruieste fiul atat de mult dorit. Dar despartirea de Josephine ii aduce cariera militara in declin, fiind exilat pe insula Elba cinci ani mai tarziu. In 1815, Napoleon evadeaza, insa afla ca Josephine murise din cauza suferintei in dragoste.

Romeo si Julieta

Probabil cea mai cunoscuta si indragita poveste de iubire a tuturor timpurilor, povestea dintre Romeo si Julieta a lui William Shakespeare a ajuns in timp sa defineasca iubirea adevarata.

Tragica si arhicunoscuta poveste de dragoste dintre cei doi tineri apartinand unor familii rivale, Montague si Capulet, a induiosat si a tulburat generatii intregi de romantici, si inca mai atinge sufletele multora, chiar si in aceste vremuri foarte putin atinse de romantism si de cunoasterea notiunii de sacrifiu in numele iubirii.

Ulise si Penelopa

Putine cupluri au inteles sacrificiul, precum aceste doua personaje din mitologia greaca. Indragostit de frumoasa Penelopa, Ulise o ia de nevasta, insa izbucnirea razboiului troian ii desparte pe cei doi pentru o perioada foarte lunga de timp, aproape 20 de ani…

Cu toate acestea, Penelopa refuza cele 108 cereri in casatorie, iar Ulise refuza in drumul sau spre casa sa se daruiasca unei frumoase vrajitoare, care ii ofera dragoste infinita si tinerete vesnica – toate acestea pentru a fi din nou impreuna.

La categoria “Cele mai frumoase povesti de dragoste”, mai regasim si alte nume celebre:

Tristan si Isolda Othelo si Desdemona Lancelot si Guinevere Hamlet si Ofelia Orfeu si Euridice Scarlett O’Hara si Rhett Butler Jane Eyre si Rochester Regina Victoria si Printul Albert … iar lista poate continua mult si bine. Eu zic ca merita sa recitim toate aceste povesti si sa incercam le patrundem intelesurile, atat cat ne lasa inimile… ;)