Arata Meniul Lateral
De ce multe defecte umane pot fi… veritabile calitati!

Defecte umane sau… cele mai mari calitati?

Inainte de a transforma, ca prin magie, multe dintre principalele defecte umane in calitati, am sa-ti aduc aminte de o povestioara pe care, cel mai probabil, ai auzit-o de la bunici atunci cand erai… de-o schioapa:

A fost odata o femeie batrana care cara dupa gat doua vase mari legate de capetele unui bat, de la izvor pana acasa, zi de zi… doar ca unul dintre vase era crapat. Si, pentru ca ajungea acasa intotdeauna doar cu un vas si jumatate de apa, vasul crapat i-a marturisit femeii ca se simte atat de rusinat de faptul ca din cauza imperfectiunii sale apa se scurge pe drum pana acasa. Auzind acestea, femeia i-a dezvaluit, cu o voce calda, adevaratul motiv pentru care nu a fost inlocuit de un alt ulcior: partea de drum pe care se scurgea apa era intotdeauna plina de flori, iar aceste flori aduceau un strop de fericire in casuta sa umila.

Defecte umane recunoscute, pe jumatate… calitati

De la deja banalele intrebari din cadrul unui interviu pana la confesiunile catre sine, numeroase situatii ne pun fata in fata cu principalele noastre defecte si, de cele mai multe ori, ele suna cam asa: “sunt prea nervos”, “sunt prea exigent”, “sunt prea delasator”, “sunt prea sensibil” sau, din contra “nu sunt suficient de sociabil/ puternic/ curajos/ ambitios”. Dar toate aceste “defecte” umane, privite din alt unghi, pot deveni calitati cu adevarat pretioase: daca te consideri nervos, poate acest aspect ascunde o fire pasionala, iar daca iti recunosti “lipsurile”, poate ca esti prea… modest. 🙂

Ceea ce incerc sa ilustrez este faptul ca multe dintre “slabiciunile” noastre pot fi transformate in puncte tari, daca stim cum sa le recunoastem si cum sa le abordam.

Defecte umane care ne fac perfecti!

Si in loc de a lasa aceste defecte sa ne demoralizeze si sa ne subrezeasca increderea in propriile forte, ar trebui sa luam in palma si sa le modelam, sa le transformam in aspecte care ne fac mai buni si mai intelepti. Sau, daca aceste defecte sunt mai putin “grave” sa nu le deranjam… pentru ca tocmai ele pot fi cele care ne fac speciali!

In concluzie, sa schimbam ce putem schimba si apoi sa ne iubim si sa ne acceptam asa cum suntem. Fiecare dintre noi este frumos in felul lui. 🙂

O zi minunata!

 

ETICHETE