Arata Meniul Lateral
Drumetii versus trekking. Ghid pentru incepatori

 Daca faci parte din categoria aventurierilor care adora sa se afle in natura, atunci drumetiile sau trekkingul pot fi activitati pe gustul tau. Insa, desi cele doua activitati au o serie de elemente in comun, ele sunt si foarte diferite. Este crucial sa intelegi care este diferenta dintre o drumetie si trekking, pentru a putea fi sigur ca alegi aventura potrivita pentru tine. Asadar, vom incerca sa oferim in cele ce urmeaza explicatii clare pivind diferenta dintre cele doua.

Ghidul esential pentru drumetie

Ce este o drumetie?

In termeni simpli, drumetia este o activitate in scop recreativ, care presupune mersul pe carari sau drumuri bine marcate, facute de om. Drumetiile au grade diferite de dificultate, insa de cele mai multe ori nu sunt prea extenuante, mai ales in comparatie cu trekkingul. O drumetie poate dura de la doua ore pana la o zi intreaga, iar terenul variaza de la dealuri inverzite pana la pante inclinate care trec prin paduri. Drumetia este o aventura care in general nu necesita sa cari dupa tine echipamente grele si nu implica responsabilitati legate de ramanerea peste noapte.

Cui i se adreseaza drumetiile?

Drumetiile sunt perfecte pentru persoanele aflate in cautarea unei aventuri care sa le faca inima sa bata mai tare, fara sa fie nevoie sa isi depaseasca prea tare limitele fizice. Te vei bucura de aer liber, mergand perioade lungi de timp, uneori chiar prin ploaie, prin grindina sau prin soare. Asadar - desi cerintele de natura fizica ale unei drumetii sunt mai putin solicitante decat cele pentru o aventura mai lunga - tot va trebui sa fii pregatit sa faci un oarecare effort.

Drumetiile in grup organizat

Drumetiile in grup organizat te implica mai mult decat o excursie avand ca scop vizitarea obiectivelor turistice si adesea poti sa te bucuri de o destinatie gustand o experienta mai profunda, pentru ca esti mai aproape de natura si de mediul pe care il vizitezi. Grupurile organizate implica trezirea dimineata devreme, oportunitati excelente de fotografiere a vietii salbatice, oferind in acelasi timp sansa de a calatori alaturi de un grup de persoane cu aceleasi preocupari si pasiuni, care iubesc sa se afle in natura, la fel ca tine. In functie de tipul de excursie, uneori va trebui sa fii responsabil cu montarea unui cort si cu contributia la pregatirea mesei. Alteori, vei petrece noaptea in hoteluri sau cabane, totul depinzand practic de organizarea excursiei.

Ce trebuie sa stii inainte de a pleca in drumetie?

Exista cateva informatii vitale pe care oricine ar trebui sa le cunoasca inainte de a pleca in drumetie. Este important sa iti faci un research serios cu privire la drumetiile din zona aleasa ca destinatie si, desigur, este important sa iti testezi corpul si echipamentul, astfel incat sa stii de ce esti capabil si la ce te poti astepta.

1. Testeaza-ti echipamentul. Este mai bine sa stii cum functioneaza lucrurile inainte de a porni la drum, astfel incat sa nu fii in situatia in care sa iti devina inutile pe traseu. Fa o proba cu respectivul echipament, fie si in curtea casei.

2. Evita bumbacul. Materialele care se usuca rapid si care permit pielii sa respire iti vor fi cel mai bun prieten in natura si nu te va face sa te simti lipsit de confort daca incepe sa ploua sau daca se face prea cald.

3. Ia cu tine suficienta apa si alimente. Majoritatea celor care merg frecvent in drumetii sunt de acord ca o jumatate de litru de apa la doua ore de mers ar trebui sa fie suficient. Cat priveste mancarea, va trebui sa impachetezi aproximativ 200 de grame pentru o zi intreaga, plus gustari! Nu uita niciodata de gustari!

4. Respecta. Fie ca este vorba despre relatia cu alti turisti, fie ca este vorba despre relatia directa cu natura, nu uita ca esti doar un musafir. Strange in urma ta, fii politicos, zambeste intotdeauna si saluta atunci cand treci pe langa alti turisti, si nu cauza niciun rau naturii.

5. Incearca sneakersii pentru drumetii. Bocancii de drumetie sunt in regula, dar in functie de traseul pe care il ai de parcurs, iti pot face mai mult rau decat bine. Pantofii sport de drumetie devin o optiune mai confortabila si mai populara pentru multi dintre cei care merg frecvent in drumetii.

6. Impartaseste cu altii planurile tale. Daca nu mergi in drumetie alaturi de un grup organizat sau de o echipa, este foarte bine sa ii informezi pe cei din jur in legatura cu planurile tale, mai ales daca mergi singur. Anunta de unde pornesti, unde intentionezi sa inchei calatoria si, in linii mari, la ce ora te vei intoarce. E mai bine sa fii in siguranta decat sa iti para rau.

Ce sa iti pui in bagajul de drumetie?

Daca nu esti sigur ce anume sa iei cu tine in bagajul pentru drumetie, nu uita sa faci o cercetare cu privire la locatia in care urmeaza sa ajungi. De pilda, o drumetie prin Alpii Elvetieni va avea nevoie de un echipament complet diferit fata de una in Amazon.
  •  Imbracaminte adecvata – bluze termice, materiale cu uscare rapida, hanorace usoare, fasuri waterproof, colanti termici, pantaloni transformabili de drumetie, sosete anti-umezeala pentru drumetie, o caciula calduroasa si manusi usoare.
  •  Bete pentru drumetie sau bete de mers.
  •  Un rucsac confortabil, a carui dimensiune va varia in functie de lungimea drumetiei.
  •  Bocanci de drumetie sau sneakersi de drumetie.
  •  Crema cu factor de protectie solara sau spray de gandaci.
  •  Sapca sau palarie de soare.
  •  Paturi termice de urgenta, pentru ca daca te ratacesti acestea iti pot salva viata, la propriu.
  •  Apa si alimente. Nu uita sa iti iei cu tine cantitatea potrivita de apa si mancare sanatoasa, precum nuci, seminte, mixuri lemnoase si batoane energizante.
  •  Hartie igienica.
  •  Pungi de plastic.
  •  Mini kit de prim ajutor.
  •  O harta.
  •  Asigurare de calatorie.
  •  Aparatul foto.
  •  Binoclu.
  •  O atitudine potrivita.

Ghid esential de trekking

Ce inseamna trekking?

Trekkingul este asemanator cu o drumetie, insa mai lunga, mai dificila si mult mai implicata. Iar prin lunga nu se intelege doar cu cateva ore mai lunga. Un traseu de trekking dureaza in general doua zile sau mai mult, unele dintre ele putand dura chiar si cateva saptamani. Astfel de excursii sunt mai solicitante si necesita capacitati fizice si mentale superioare.

Pentru ca uneori esti nevoit sa mergi zile intregi, va trebui sa fii suficient de in forma pentru a reusi sa duci la bun sfarsit intreaga calatorie si sa fii suficient de puternic psihic incat sa te fortezi sa iti depasesti limitele. In timp ce drumetiile sunt o activitate recreativa, trekkingul este o activitate dificila, care te provoaca si care te face sa te fortezi la maxim.

Cui i se adreseaza trekkingul?

Excursiile de acest gen sunt ideale pentru turistii care incearca sa isi depaseasca limitele, traind o adevarata aventura, cei care se bucura de calatorie la fel de mult ca si de destinatia finala. Ei raman concentrati si implicati, mentinand in minte obiectivul final, indiferent de situatia curenta si chiar si atunci cand sunt obositi, se trezesc a doua zi dimineata gata sa o ia de la capat!

Trekkingul in grup organizat

Inainte de a pleca intr-un grup organizat pe un traseu de trekking, trebuie sa te gandesti in primul rand cum este aceasta experienta. Spre deosebire de drumetie, trekkingul este mai lung si pune dificultati mai mari. Vei merge ore intregi, zile in sir, pe terenuri dificile. Cel mai probabil vei sta la cort, iar in multe cazuri va trebui sa fii pregatit sa iti montezi si sa iti strangi cortul in fiecare dimineata si noapte. In functie de calatorie, va trebui sa te pregatesti pentru conditii meteo diferite.

Unele dintre cele mai celebre trekkinguri din lume incep intr-un climat cald si trec prin ploaie, vant, zapada si mizerie. In cazul unui trekking posibilitatile sunt nelimitate, asa ca fii pregatit sa traiesti in conditii dure, asta insemnand chiar sa mergi la toaleta in aer liber si sa iti faci baie in rauri. Trekkingul nu are nimic de-a face cu glamourul, dar este probabil una dintre cele mai pline de satisfactii experiente existente.

Ce trebuie sa stii inainte de a porni pe un astfel de traseu?

Inainte de a pleca in trekking, este important sa iti faci temele temeinic. Din nefericire, nu este ceva ce poti decide sa faci de pe un moment pe altul. E nevoie de planificare, de pregatire si de cercetare. Astfel, e bine sa iei in calcul urmatoarele aspecte inainte de a pleca intr-un astfel de traseu:

1. Pregateste-te fizic. Trekkingul se refera la calatorii lungi si anevoioase, iar corpul tau trebuie sa fie pregatit pentru asa ceva. Mergi la sala, fa multe drumetii scurte, si mananca mancaruri sanatoase pentru a te pregati de calatorie. Iti vei multumi mai tarziu.

2. Fa multa cercetare, mai ales daca esti la primul traseu de acest gen. Trebuie sa stii tot ce se poate despre vreme, despre limba, despre mancare… Cu atat de multe aspecte ce trebuie luate in calcul, e obligatoriu sa iti acorzi timp sa pui totul la punct.

3. Ia in calcul boala acuta de munte (de altitudine). Multe trasee sunt la altitudini destul de mari, iar corpul tau nu va fi pregatit. Este important sa iti acorzi cel putin doua zile pentru aclimatizare, asa ca fa rezervarile tinand cont de asta. In plus, tabletele de Diamox ar trebui sa fie pe lista ta de pus in bagaje, in caz ca ai probleme cu raul.

4. Fa-ti asigurare de calatorie. Traseele de trekking sunt mai riscante decat simplele drumetii, iar daca ceva merge altfel decat ai planificat, e posibil sa te gasesti in situatii dificile. Evita riscul si asigura-te ca esti acoperit, mai ales cu asigurarea de sanatate pentru turisti.

5. Invata totul despre cortul cu care pleci. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este un cort cu probleme sau sa nu iti cunosti bine echipamentul. Il vei pune in fiecare seara, asa ca e obligatoriu sa stii totul despre el.

6. Reia ponturile pentru drumetii. In cea mai mare parte, ceea ce trebuie sa stii inainte de a pleca in drumetii se aplica si in cazul trekkingului. De la discutia cu cei din jur despre panurile tale, pana la evitarea bumbacului ca material pentru haine, ai grija sa treci inca o data prin sfaturile de mai sus si cand pleci in calatorii de anvergura.

Ce trebuie sa contina bagajul pentru trekking?

La fel ca si in cazul drumetiilor, echipamentul pentru trekking depinde foarte mult de locatia in care mergi si de tot ansamblul traseului. Fa-ti cercetarea temeinic si afla exact ce trebuie sa ai la tine. Iata un punct de pornire:
  •  Aproape totul de pe lista de bagaje pentru drumetii.
  •  Medicatia necesara pentru raul acut de munte. Pentru asta va trebui inainte sa stai de vorba cu medicul.
  •  Bete pentru trekking.
  •  Sac de dormit. Investeste intr-un sac bun, pentru ca iti va fi greu sa dormi atunci cand ingheti!
  •  Izopren sau saltea de dormit.
  •  Produse de toaleta, printre care sampon, sapun, periuta de dinti, pentru ca vei fi plecat zile intregi.
  •  Un cort foarte bun.
  •  Prosop cu uscare rapida.
  •  Plita si combustibili.
  •  Boluri si ustensile.
  •  Solutii de purificare a apei.
  •  Busola.
  •  Multe soseste extra.
  •  Pantofi pentru apa sau slapi, pentru ca dupa o zi lunga de mers pe jos vei avea nevoie sa porti o alta pereche de incaltaminte care sa dea o pauza picioarelor tale obosite.
  •  Bricheta si chibrituri.
  •  Dopuri de urechi.
Indiferent de aventura in care decizi sa te imbarci, fie ca este drumetie sau o tura de trekking, ambele sunt experiente excelente si moduri unice de a experimenta o tara, cultura acesteia si peisajele sale. Vei vedea adevarate minuni ale naturii, vei experimenta lucruri noi si iti vei lansa mai multe povocari ca niciodata! Daca este prima data cand pleci in drumetie sau trekking, e posibil sa castigi un hobby nou si uimitor.

Jargon de drumetie

Marcaj - Un semn colorat, pictat sau tintuit pe un copac, cu o inaltime de aproximativ 10 centimetri si o latime de 5 centimetri.

Cambuza – un loc in care depozitezi echipamentele, alimentele si alte provizii inainte de o calatorie lunga.

Pas – cel mai jos punct de pe coama dintre doua varfuri.

Cel mai scurt timp posibil – timpul record pentru finalizarea unei sectiuni din traseu.

Refugiu – un adapost permanent in mijlocul necunoscutului, cu patru pereti si acoperis, in care pot dormi oricati drumeti sau excursionisti, in functie de dimensiune.

Salvamont – serviciul de cautare si salvare montana.

Grohotis – un teren cu roci libere, cu o dimensiune mai mica decat a capului. Poate fi o suprafata foarte inselatoare.