Arata Meniul Lateral
Esti un geniu, dar esti…Einstein?

Crezi ca esti un geniu? Asta sa i-o spui lui...Einstein!

Daca ii ceri cuiva sa iti spuna numele unui geniu, sansele sunt de 90% ca el sa pronunte numele lui Albert Einstein. Datorita conceptelor sale revolutionare, Einstein si-a castigat binemeritatul loc pe care il ale in mintea noastra, alaturi de cuvantul geniu. Insa in afara de parul valvoi si de E=mc², adevarul este ca nu stim prea multe despre el. Si pentru ca e vineri si trebuie sa ne relaxam dupa o saptamana grea, va propun sa aflam cateva lucruri despre omul Albert Einstein. Nu o sa iti spuna nimeni „Esti un geniu!” dupa asta, insa cu siguranta o sa poti folosi informatiile pentru un „small talk”...inteligent. ;)

Esti un geniu si nu stii nimic despre Einstein?!

Atunci ar fi bine sa ciulesti urechea, sau sa faci ochii mari:

1. Pana la varsta de 9 ani, Einstein a intampinat probleme serioase de vorbire, exprimandu-se greu si formuland frazele in minte inainte de a le rosti, pentru a vorbi cat mai corect. Parintii au fost atat de ingrijorati, incat chiar au ajuns sa creada ca micul Einstein sufera de un handicap. Insa, dupa cum s-a dovedit mai tarziu, problemele de vorbire sunt foarte intalnite in copilaria indivizilor brilianti,  Thomas Sowell denumind tulburarea, in una din cartile sale, Sindromul lui Einstein.

2. Relatia cu sotia sa, Mileva Maric, cu care a avut doi copii – Hans Alberta si Eduard – a fos una cu adevarat stranie. Dupa indelungi incercari de rezolvare a problemelor conjugale, cauzate in principal de firea usuratica a geniului si de calatoriile dese in scop academic, cei doi au recurs la un contract cel putin bizar.

esti un geniu

Conditiile impuse de Einstein au fost urmatoarele:

  1. Te vei asigura ca hainele curate si cele care trebuie spalate sunt in ordine.
  2. Te vei asigura ca voi primi cele trei mese in camera, in fiecare zi.
  3. Vei avea grija ca dormitorul meu si camera de studiu sa fie pastrate curate si in special ca biroul meu sa fie folosit doar de mine.
  4. Vom inceta orice relatie personala, in masura in care aceasta nu este absolut necesara, din motive sociale.
  5. Vei inceta sa vorbesti cu mine, la solicitare mea.

3. Creierul lui Einstein a fost tinut intr-un bol timp de 43 de ani in casa lui Thomas Stolts Harvey, anatomopatologul care i-a realizat autopsia in 1955 (anul mortii lui Einstein).

Harvey a facut acest lucru fara a informa familia, insa i-a oferit posibilitatea fiului lui Einstein de a studia creierul tatalui sau. Hans Albert a facut acest lucru, trimitand bucati din creier cercetatorilor din lumea intreaga, care au descoperit multiple particularitati in urma studiilor.

Alte curiozitati despre Einstein:

- Nimeni nu stie care au fost ultimele cuvinte ale lui Einstein, deoarece au fost rostite in germana, iar infirmiera care il ingrijea nu cunostea limba germana.

- Cand Israelul a devenit stat dupa Al doilea Razboi Mondial, lui Einstein i s-a propus sa devina presedinte, insa el a refuzat pe motiv ca nu vrea batai de cap…

- La un moment dat in viata, a incetat sa poarte sosete, observand ca degetul mare ii gaurea toti ciorapii.

- Desi a avut una dintre cele mai admirate minti, Einstein nu a fost niciodata dotat si cu o memorie de elefant. Se spune ca uita adesea zilele de nastere ale sotiei si copiilor, si chiar putea fi zarit adesea plimbandu-se prin Princeton dupa-amiaza, deoarece nu isi aducea aminte unde locuieste.

Esti un geniu, dar nu esti Einstein, nu-i asa?!

Acum ca ti-ai imbogatit mintea cu cateva curiozitati despre Einstein, e timpul sa te gandesti ce o sa faci weekendul asta. Nu trebuie sa fii Einstein ca sa te distrezi, din fericire.

ETICHETE