Arata Meniul Lateral
Japonia. Ateliere de creatie Kanzashi

Kanzashi. Atat de departe si totusi atat de aproape!

De-a lungul si de-a latul iubirilor mele de calator exista o fasie de pamant, pe care, sper ca la un moment dat in viata, sa-l simt in toate detaliile si nuantele sale asiatice. Japonia. Pana voi reusi sa bat la portile acestei tari voi visa pofticios la un cires de la poalele muntelui sfant,  in care voi agata un ornament kanzashi.

Ca recompensa, ca multumire pentru cultura sa atat de fascinanta cat si pentru cadoul primit nu demult. Cum? Kanzashi? Da. Am primit de la un bun prieten, care a pus piciorul pe pamant japonez, un ornament  de par sub forma unei flori de cires. O floare superba din matase fina, ce reusea, prin modul perfect de imbinare a petalelor, sa te transpuna intr-o livada plina de ciresi infloriti.

Despre Kanzashi

Kanzashi este denumirea ornamentelor de par folosite in coafurile traditionale japoneze. Kanzashi a aparut pentru prima data atunci cand femeile au abandonat traditia parului lung si drept si au adoptat coafurile complicate dar frumos elaborate.

Astazi sunt adesea purtate de mirese, geishe, maiko (geishe in devenire), de practicantele tehnicilor ikebana si a ceremoniilor de preparare si servire a ceaiului. Podoabele kanzashi sunt fabricate dintr-o gama larga de materiale, cum ar fi lemn lacuit, aur si argint, matase si, de putin timp, din material plastic.

Kanzashi must suit yourself or the person you made it for.

Kanzashi

Ornamentale kanzashi au capatat cu timpul noi forme, de la simplul ac de par metalic la pieptene din piatra de jad, ca astazi sa le vedem sub forma lor cea mai cunoscuta si raspandita: flori, fluturi si pasari (difera in functie de sezon,sarbatoare, eveniment cultural etc).

Atelier de creatie Kanzashi

Si cum la capitolul rabdare, migala si atentie stau foarte bine m-am gandit sa-mi infrumusetez timpul liber si pasiunea pentru cultura japoneza cu cateva bijuterii kanzashi. Unde? La un atelier de creatii, chiar aici in Bucuresti. Nimic nu se potrivea mai bine decat acest cadou, pe care mi l-am dedicat, in cinstea sufletului meu deja contaminat de valorile japoneze.