Arata Meniul Lateral
Parasutismul – adrenalina si descoperire

Unul dintre cele mai populare sporturi din lume, parasutismul imbina adrenalina pe care o simti la altitudini mari si emotia peisajelor uimitoare. Desi ideea caderii libere din cer ar putea parea infricosatoare la inceput, parasutismul este o alegere sigura si distractiva pentru aventurierii de toate varstele.

Ai mai jos un ghid complet care te va ajuta sa explorezi tot ce inseamna skydiving sau parasutism. Poti gasi informatii despre originile acestui sport, despre cum il poti practica si care este echipamentul de baza. In plus, ai ca bonus cele mai populare locatii pentru skydiving din lume, care te vor ajuta sa te imbarci intr-o experienta plina de adrenalina.

Ce este skydivingul sau parasutismul?

Skydivingul, numit si parasutism, foloseste o parasuta – fie in scopuri recreative, fie in scopuri competitive – pentru a incetini coborarea la sol dupa o saritura din avion sau dintr-un alt punct aflat la inaltime.

Ideea principala a parasutismului este caderea libera pana la o anumita altitudine dintr-un un aparat de zbor sau de pe un munte, un zbor de aproximativ 30 – 180 de secunde, urmat de o plutire in aer si incheiat cu aterizarea pe un teren sigur cu ajutorul parasutei.

Originile parasutismului

Parasutismul este un sport extrem vechi, care exista inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Primul salt cu parasuta i-a apartinut aeronautului francez Andre-Jacques Garnerin, care in 1797 avea sa sara pentru prima data cu o parasuta dintr-un balon cu aer cald, insa skydivingul modern se face in general dintr-un avion cu elice. Exista, in plus, si evenimente precum Conventia Mondiala Anuala de Cadere Libera din Quincy, Illinois, unde parasutistii au posibilitatea de a sari din obiecte de zbor diverse, precum baloane cu aer cald, elicoptere si un Boeing 727.
Din 1797, sportul a parcurs un drum lung presarat cu imbunatatiri tehnologice incredibile si a devenit o atractie la nivel mondial.

Aerodinamica parasutismului sau skydivingului

Pentru parasutistii experimentati, altitudinile tipice pentru salturi in zilele noastre variaza intre 2.300 si 4.600 de metri deasupra nivelului solului, ceea ce ofera un timp de cadere libera cuprins intre 40 si 85 de secunde. Durata caderii libere (timpul scurs intre desprinderea de avion si deschiderea parasutei) depinde de factori precum altitudinea de iesire, altitudinea de deschidere si viteza de cadere.

Viteza de cadere este determinata de costumul purtat de parasutist, dar si de modul in care acest costum se conformeaza corpului in timpul caderii libere (un costum mai larg ofera mai multa rezistenta fata de aer si incetineste caderea) si de pozitia corpului parasutistului raportat la sol.

Vitezele de cadere libera pentru parasutistii care fac caderea in pozitia „belly to earth” (cu abdomenul si pieptul catre sol si spatele in pozitie plana) variaza intre 180 si 210 km pe ora. Vitezele de coborare care depasesc 530 de km/h au fost recodificate pentru parasutistii din competitiile de parasutism viteza (in care diverul face caderea cu capul inainte si corpul intr-o pozitie aerodinamica), iar vitezele mai mici de 65 de km/h au fost incadrate la parasutistii care folosesc costume „birdman” cu aripi intinse.

Altitudinea la care un parasutist deschide parasuta variaza, dar in general se practica la 1000-750 de metri. La cele mai multe parasute, diverul initiaza desfasurarea prin deschiderea unei parasute pilot in aer (alte parasute au parasute pilot care sunt eliberate automat prin tragerea unui cablu atasat). Parasuta pilot este o parasuta mica deschisa de rezistenta aerului care actioneaza pentru a scoate parasuta principala din sacul in care sunt stranse parasutele.

Parasuta principala mareste rezistenta aerului si incetineste caderea parasutistului la sol la o viteza de aproximativ 16 km/h. Parasutele moderne sunt facute din 7-9 celule de nylon care se umfla si actioneaza ca o aripa sau planor. Acestea permit parasutistului sa vireze si sa navigheze usor pana la sol.

Pentru un plus de siguranta, parasutistii sportivi poarta doua parasute, cea principala si una de rezerva. In plus, sunt echipati cu o serie de device-uri care detecteaza altitudinea pentru a sti cand sa deschida parasuta.

Parasutismul de competitie

Primul campionat mondial de parasutism a avut loc in Iugoslavia in 1951, iar mai tarziu campionatele mondiale au intrat sub auspiciile Federatiei Aeronautice Internationale (FAI). De atunci, acest sport s-a dezvoltat in intreaga lume, iar evenimentele competitive de parasutism includ acum: stilul clasic, in care parasutistul realizeaza o serie de manevre acrobatice cronometrate; trialuri de precizie, in care trebuie sa aterizeze pe (sau cat mai aproape de) o tinta de 5 cm pentru un anumit numar de sarituri; acrobatii cu parasutele in care parasutistii construiesc formatiuni dupa deschiderea parasutelor; si freestyle, care implica un mix de manevre acrobatice si gimnastice combinate cu miscari ce implica si un videograf (un alt parasutist care sare cu o camera video pentru a filma activitatea).

De curand, au aparut si evenimente de competitie precum skysurfing (in care se foloseste un device similar unui snowboard, care actioneaza ca platforma de manevra pentru elemente acrobatice freestyle in timpul caderii libere) si blade running (manevrarea unei parasute de inalta performanta printr-un traseu cu jaloane de stegulete – airblades – montate la aproximativ 4,5 metri deasupra solului pe bete subtiri).

Cum inveti sa sari cu parasuta?

Exista mai multe programe de training pentru parasutism. In antrenamentul militar original, cunoscut sub numele de program static-line, parasutistul sare din avion purtand o parasuta care se deschide printr-un cablu. In programul accelerated freefall doi instructori de zbor sar alaturi de elev – la altitudini in general de 3000 de metri sau mai mult deasupra nivelului solului — si il ajuta pe acesta sa ramana stabil in timp ce efectueaza o serie de task-uri menite sa-l antreneze sa-si mentina stabilitatea in cadere libera si sa deschida parasuta in mod corect.

In programul de antrenament in tandem, se foloseste un ham cu parasuta dubla, capabil sa sustina doi parasutisti (elevul pozitionat in fata instructorului), elevul fiind astfel introdus in ceea ce inseamna parasutism sub control direct al unui instructor experimentat.

Alte sporturi cu parasuta

Exista si alte forme de parasutism sportiv care nu folosesc ca platforma de lansare un aparat de zbor.

Un astfel de sport este parapanta, in care pilotul prins intr-un ham conectat la o parasuta se lanseaza dintr-un loc inalt si coboara folosindu-se de curentii de aer.

In parasailing, parasuta este legata printr-un cablu lung de o barca sau de un vehicul terestru, iar deplasarea in fata a vehiculului duce parasuta si pe pilotul sau catre inaltul cerului.

In cele din urma, in BASE (acronim pentru bulding, antenna, span, earth), parasutistul sare dintr-un punct foarte inalt, cum ar fi o cladire, un pod sau o stanca, mai degraba decat din avion.

Trebuie sa notam ca date fiind altitudinile relativ scazute de la care are loc saritura, aceasta va avea un nivel de risc mult mai mare decat in cazul altor sporturi cu parasuta. Din acest motiv si din cauza riscului de a rani pietonii de la sol, in general BASE este o activitate ilegala.

Primii pasi in parasutism

Parasutismul pare o activitate palpitanta, sau chiar infricosatoare la inceput, insa depasirea acestei frici va fi cel mai mare pas pe care il poti face pentru a reusi sa traiesti prima experienta de parasutism.

Dupa depasirea senzatiei de teama, calea pe care o urmeaza majoritatea parasutistilor este skydivingul in tandem, in care vei fi conectat cu un instructor experimentat, care va face cea mai mare parte a muncii; nu este necesara experienta anterioara. Exista locuri spectaculoase in intreaga lume, unde te poti bucura de parasutism la preturi relativ mici pentru cat de memorabila va fi aceasta experienta.

Ce trebuie sa stii inainte de primul salt?

Desi in centrele de parasutism vei primi intotdeauna informatii detaliate despre ceea ce trebuie sa faci, e bine totusi sa stii cateva lucruri inainte.

Respiratia

Una dintre cele mai comune idei preconcepute despre parasutism este ca nu poti respira. Ceea ce este complet gresit, pentru ca in timpul experientei de parasutism poti respira perfect, chiar si la viteze extreme, cum ar fi 300 kmh.

Siguranta

Parasutismul este un sport aerian, iar masurile de securitate trebuie sa fie intotdeauna prioritatea numarul unu. Probabil ca la inceput vei trai cu impresia ca parasutismul este periculos, insa este unul dintre cele mai sigure sporturi extreme, cu mult mai putine decese decat cele provocate de accidentele de masina.

Conversatia

Nu va fi posibil sa stai de vorba cu alti parasutisti in timp ce faci skydiving, pentru ca nu vei putea acoperi zgomotul vantului, insa vei putea comunica totusi cu operatorul.

De ce echipament ai nevoie pentru parasutism?

Este indicat sa te familiarizezi cu echipamentul pe care il vei folosi, dinainte de a face un salt. Cea mai mare parte a echipamentului iti va fi oferita in centrele de parasutism, dar nu e o idee rea nici sa ai propria salopeta cool, mai ales daca acest sport este printre pasiunile tale.

Parasuta

Parasuta este echipamentul care te va mentine in aer. Parasutele au dimensiuni diferite, insa incepatorii sar in general cu unele mai largi si mai lente pentru a minimiza impactul aterizarii. Toti parasutistii sar cu doua parasute, una principala si una de rezerva, ca masura de siguranta.

AAD

AAD este un „dispozitiv de activare automata” care va declansa automat parasuta daca tu sau instructorul nu o puteti deschide manual in cazul unei stari de inconstienta. AAD monitorizeaza altitudinea si viteza de coborare, apoi se declanseaza la o anumita inaltime, garantand o aterizare in siguranta.

Salopeta

Exista numeroase salopete concepute pentru anumite activitati de parasutism. Majoritatea centrelor de parasutism iti ofera un astfel de costum la cerere.

Altimetrul

Altimetrele sunt o modalitate utila de a masura altitudinea la care te afli pe cer. Parasutistii experimentati nu folosesc intotdeauna un altimetru, pentru ca pot estima altitudinea la care se afla.

Ochelari si casca

Ochelarii de protectie sunt esentiali atunci cand faci parasutism. Ochelarii de protectie iti protejeaza ochii de vant si e placut sa vezi clar in timp ce cazi liber cu aproximativ 200 km/h. Casca este si ea esentiala, pentru ca iti protejeaza capul mai ales la iesirea din avion si la aterizare.

Ponturi pentru pregatirea de salt cu parasuta

In mod cert parasutismul este o provocare, insa atunci cand esti complet pregatit, nu va fi una dificila. Iar pentru a te pregati in mod adecvat, ai mai jos cateva sfaturi care iti vor imbunatati experienta de parasutism.

Ia micul dejun

Este important sa iei un mic dejun sanatos si moderat inainte de a sari. Stomacul gol amplifica starea de emotie, pe care o vei avea oricum. De asemenea, iti poti lua cu tine cateva gustari in zona de drop.

Poarta echipamentul potrivit

Daca sari cu haine largi, vei experimenta in mod cert vremea rece la altitudini mai mari. Cel mai bine ar fi sa porti o salopeta mulata. Incearca sa nu negociezi echipamentul care ti se recomanda.

Filmeaza saltul

Parasutismul va fi probabil una dintre cele mai interesante experiente pe care le poti avea. Desi centrele de parasutism ofera de obicei si servicii de inregistrare, iti poti lua cu tine si propria camera doar pentru peisaj.

Dormi bine

Trebuie sa fii bine odihnit inainte de experienta de parasutism. O noapte de somn bun iti va reduce nivelul de stres, stimulandu-ti starea de spirit si atentia la salt.

Care este cel mai bun moment pentru skydiving?

Parasutismul este posibil si distractiv in fiecare sezon in diferite parti ale lumii. Iernile pot fi ceva mai dificile, pentru ca la altitudinile mai mari aerul este mult mai rece decat temperatura de la sol.

Exista peisaje frumoase in fiecare perioada a anului, insa multe dintre aceste peisaje depind de locatie, facand parasutismul o experienta unica pentru partea de lume in care decizi sa experimentezi acest sport. Poti avea o experienta spectaculoasa de parasutism in Dubai pe un cer perfect senin sau in nesfarsitul Golf Arabic sau in Kayseri, Turcia, avand pe fundal un munte inzapezit uimitor.

In general cel mai bun moment al zilei pentru parasutism este dimineata. Soarele este mult mai bland si e mult mai probabil sa amplifice frumusetea peisajelor, fata de dupa amiezele fierbinti.

Cele mai bune locuri din lume pentru skydiving

Exista multe locuri minunate in lume in care poti incerca sa faci parasutism si in care garantat vei avea parte de o experienta de neuitat. Iata cateva dintre locatiile de top.

Cluj

Unul dintre cele mai frumoase si vizitate orase din Romania, Clujul ofera pasionatilor de parasutism sau celor care vor sa incerce acest sport pentru prima data, o experienta unica de salt cu parasuta. Privelistile orasului si ale imprejurimilor iti vor taia rasuflarea si te vor face sa te bucuri de fiecare moment in aer.

Dubai

Dubai-ul este unul dintre cele mai apreciate locuri din lume in care poti experimenta saritura cu parasuta. Exista multe centre de parasutism cu diverse concepte si peisaje in oras. In Dubai, e posibil chiar si parasutismul in interior, datorita primului tunel de vant vertical dublu din lume.

Ciprul de Nord

Parasutismul in Ciprul de Nord este o experienta palpitanta. Poti sari din avion la aproape 4 kilometri deasupra solului, cu o viteza de 200 km/h. Frumusetea naturala a Ciprului de Nord, cu marea sa curata si nesfarsita si pamantul verde, va transforma parasutismul intr-o experienta vizuala.

Londra

Londra este una dintre cele mai renumite destinatii pentru parasutism din Europa, milioane de parasutisti vizitand metropola in fiecare an. Orasul are multi instructori de talie mondiala si te poti bucura de o cadere libera de pana la 80 de secunde, chiar si pentru prima data!

Barcelona

Barcelona este un oras de coasta foarte bine organizat, iar una dintre cele mai mari placeri ale vizitatorilor este sa il vada de sus, in toata splendoarea.

Rotterdam

Al doilea oras ca marime din Tarile de Jos, Rotterdam este absolut fermecator. Daca ai ca destinatie de city break acest oras, nu rata centrele de parasutism de aici. Vei avea parte de o activitate uimitoare si diferita, ideala si pentru incepatori.

Kayseri

Turcia este una dintre cele mai populare destinatii din lume, cu multe locuri de parasutism insotite de peisaje istorice sau naturale uimitoare. Locatiile ideale pentru parasutism sunt situate in diferite parti ale tarii si toate promit aventuri la preturi rezonabile pentru iubitorii de natura care doresc sa incerce parasutismul.
Kayseri, localizat in partea centrala a Turciei este cel mai celebru loc de skydiving din tara. Orasul este construit la poalele Muntelui Erciyes si ofera peisaje spectaculoase in sezonul de iarna.