Arata Meniul Lateral
Traditii si obiceiuri despre cadouri din Asia – partea a doua

Observ in ultimul timp ca sunt din ce in ce mai apreciate vacantele pe continentul asiatic, asa ca am sa dedic inca un articol acestui teritoriu, in special Japoniei, unde tare mult imi doresc sa ajung intr-un viitor, sper eu, nu foarte indepartat… Poate ca deja ati fost acolo si ati vrea sa reveniti, poate ca aveti prieteni vechi stabiliti acolo si ati vrea sa ii surprindeti data urmatoare cand ii vedeti, sau poate doar vreti sa va oferiti sansa, ca si mine, de a calatori pe meleaguri straine. Umeaza o perioada taman buna de experimentat Sarbatori in alta parte a globului… Ca nu petreci fiecare Craciun la plaja, nu? Oricum ar fi nu uitati nici de cei dragi din „jurul casei” si mai ales, nu uitati ca este perioada cadourilor.

Traditii si cadouri in Japonia

Japonezii sunt considerati ca avand o cultura si o populatie respectuoasa, rafinata si politicoasa, iar modul lor prin care se ofera cadouri sau se respecta obiceiuri reflecta acest lucru. Vezi cateva dintre traditiile lor neobisnuite legate de oferirea de cadouri mai jos:

Impachetati bine cadoul!

In Japonia, sa va asteptati sa depuneti mai mult efort in ambalarea cadoului decat pentru cadoul in sine, asa ca asigurati-va ca va infasurati bine cadourile si asteptati in schimb o ambalare generoasa cu detalii personale frumoase.

Fii atent cand alegi flori

Florile sunt un cadou clasic si o modalitate atenta de a lumina spatiul cuiva. Dar, asa cum sunt, vin cu propria limba si este intelept sa va asigurati ca stiti cu adevarat ce cumparati si oferiti. In Japonia, florile cu intelesuri ascunse sunt florile de lotus, crini si garoafe, toate acestea fiind asociate cu inmormantari. Evident, aceste flori trebuie evitate la ocazii speciale, cum ar fi ziua de nastere sau Ziua Indragostitilor.

Sarbatoarea „Ziua Indragostitilor” – de doua ori

… si vorbind despre Ziua Indragostitilor, americanii ar putea fi surprinsi sa afle cum japonezii sarbatoresc aceasta sarbatoare.

In Japonia, 14 februarie este o zi in care femeile sa le ofere barbatilor din viata lor (fie ca sunt colegi, rude sau parteneri romantici) cadouri cu ciocolata. Ciocolata are doua forme: Giri-choco („Ciocolata cu indatorire”) si Honmei-choco („Ciocolata iubirii”). Exact o luna mai tarziu, pe 14 martie sau „Ziua Albă”, este randul barbatilor sa recurga la cadouri cu o valoare mai mare. De obicei, valoarea va fi de trei ori mai mare decat a cadourilor date de femei (din cauza expresiei japoneze „Sanbai Gasehi” sau „triplu in schimb” referindu-se la obligatia barbatilor de a tripla valoarea cadourilor primite din partea femeilor din viata lor.) Aceste daruri iau cel mai frecvent forma de ciocolata alba, lenjerie alba, fursecuri sau bijuterii. Deci, de ce aceasta sarbatoare este sarbatorita in doua zile, in luni diferite si nu este sarbatorita intr-o singura zi ca in SUA?

Povestea de origine a acestei traditii este una interesanta, deoarece „Ziua Albă” a fost inventata abia in anii ’70. Inainte de aceasta, doar femeile au dat cadouri pe 14 februarie, pana cand o femeie nemultumita a scris intr-o revista pentru a sugera ca femeile ar trebui sa-si primeasca propria zi, o zi in care cadourile lor le vor fi intoarse. Compania de cofetarie Ishimura Manseido a profitat de aceasta idee, comercializand bezele barbatilor, astfel luand nastere – 14 martie „Ziua Marshmallow” – o zi in care barbatii le-ar returna doamnelor cadourile oferite cu o luna inainte.

Pe masura ce traditia s-a extins pentru a include o varietate mai mare de produse de cofetarie – albe, ziua a devenit cunoscuta pur si simplu drept „Ziua Albă”. Ati putea gandi ca aceasta sarbatoare este o strategie de marketing care a mers foarte bine – dar noi alegem sa o numim „Doua scuze diferite pentru a manca ciocolata”.

Reveniti cu un Omiyage

In Japonia, este o obligatie sociala sa oferi cadou un suvenir (sau Omiyage) daca ai fost in vacanta, ca o modalitate de a-ti cere scuze pentru absenta ta. Uitarea de a aduce inapoi un Omiyage pentru prietenii si colegii tai este considerat nepoliticos.

Traditii si cadouri in Thailanda

Cultura thailandeza este una plina de traditii si sarbatori, inclusiv incredibilul Songkran, Festivalul apei. Mai jos puteti gasi unele dintre cele mai neobisnuite traditii thailandeze cand vine vorba de cadouri.

Noua este numarul magic

In Thailanda, cadourile oferite in seturi de 9 vor fi considerate norocoase datorita reputatiei de bun augur a numarului in randul thailandezilor. Aceasta reputatie decurge din faptul ca, atunci cand se vorbeste cu voce tare in thailandeză, „noua” („Gao”) suna similar cu cuvintele thailandeze pentru „A merge mai departe”, „Hai sa mergem sa mancam” si, cel mai important… „Orez”!

Nu deschide cadoul prea repede

Nu este politicos cand primesti un cadou sa-l deschizi in fata celui care il daruieste. In schimb, este obisnuit sa le multumim pentru generozitatea lor inainte de a deschide cadoul in privat.

Traditii si cadouri in Arabia Saudita

Nimic de aur nu poate ramane

Daca ai crezut ca aurul si matasea sunt luxoase, cadouri speciale… da, ai dreptate. Dar in Arabia Saudita, este intelept sa eviti sa le oferi asemenea daruri barbatilor, deoarece sunt interzise de profetul Mohammed, care a spus: „Aurul si matasea sunt permise femeilor din natiunea mea, interzise barbatilor sai”. Argintul este acceptat, totusi, deci… mai exista o speranta daca vrei musai sa oferi bijuterii.