X

bunele maniere la masa

Bunele maniere la masa: o problema de gust

Intr-o lume in care fiecare mananca pe unde, cand si cum apuca, in care bucatele se inghit pe fuga si nimeni nu se uita ciudat la tine daca mananci cu mana, bunele maniere la masa par sa fie un subiect de-a dreptul rasuflat. Insa din cand in cand se mai iveste vreo ocazie in care trebuie sa iei masa intr-un loc pretentios, care impune o oarecare…conduita. Fie ca iei o cina romantica alaturi de persoana iubita sau esti la o masa cu un partener de afaceri, poti sa faci o impresie buna fara sa te simti incorsetat. Trebuie doar sa ai habar de cateva reguli deloc greu de retinut si urmat. Asa vei reusi sa te simti relaxat si vei reusi sa iti concentrezi atentia catre persoana/ persoanele cu care iei masa.

Luati de serviti…bunele maniere! La masa!

Sa vedem deci cateva indicatii bune de tinut minte (sau de scris in palma, in caz de nevoie):

1. Servetul acela mare pe care il gasesti pe scaun, pe masa sau in paharul de vin se aseaza in poala. Nu sunt putini cei care habar n-au la ce foloseste acesta, asa ca se hotarasc sa il ignore complet sau sa se stearga cu el la gura. Rolul lui este de fapt de a aduna firimiturile si de a te apara de eventualele accidente. Asadar, tine-l in poala in timpul mesei fara a-l despaturi complet, apoi lasa-l pe masa in partea stanga a farfuriei sau in mijloc, daca farfuriile au fost luate.bunele maniere la masa

2. Postura. Incearca sa iti tii spatele drept si sa nu invadezi cu picioarele spatiul personal al celorlalti de la masa. Coatele nu au ce cauta pe masa, pozitia corecta a mainilor fiind fie pe picioare, fie pe masa, dar doar cu jumatate de antebrat.

3. Obiectele personale (telefon mobil, portofel etc.) e bine sa isi gaseasca alte locuri decat masa, cum ar fi gentile sau buzunarele.

4. Nu iti sufla nasul la masa!

5. Asteapta ca toata lumea sa fie servita inainte sa incepi sa mananci!

6. Nu vorbi niciodata cu gura plina.

7. Nu musca din paine, foloseste-ti mainile pentru a rupe painea in bucatele.

8. Paharul de vin alb sau de sampanie se apuca de picior pentru a nu incalzi continutul. Paharul de vin rosu se tine de cupa cu degetele, pentru a nu se modifica prea mult temperatura vinului (vinul rosu se bea la temperatura camerei), iar paharul de cognac/ vinars se tine cu toata mana pe cupa, tocmai pentru a se incalzi.

9. Daca esti tentat sa gusti din mancarea altuia de la masa, nu te apuca sa ciugulesti pur si simplu. Cere o farfurie de dimensiuni mai mici si un set de tacamuri daca nu ai deja pe masa.

10. Chiar daca mama te-a invatat sa nu lasi nimic in farfurie, nu e okay sa lasi farfuria luna, ca si cum nu ai mai fi mancat de cateva zile.

Cu bunele maniere la masa

Nu e greu, in niciun caz imposibil! Pofta buna, manieratilor! 🙂

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la magazin