X

codul bunelor maniere la masa

Traim in epoca fast food-ului, asta nu inseamna insa ca ar trebui sa ne lipsim total de eleganta atunci cand ne asezam la masa. Nimeni nu are pretentia de la noi sa mai cunoastem codul bunelor maniere la masa si totusi e bine sa ne ferim de greselile flagrante, care ne pot pune in situatii mai putin placute.

De la reguli de bun simt la codul bunelor maniere la masa. Pe scurt

Sa ne inchipuim deci ca te afli in ipostaza in care mancarea pe care o servesti nu se gaseste impachetata intr-o lipie si nici inghesuita intre doua chifle. Ai in fata ta doua farfurii suprapuse, un set complex de tacamuri si mai mult de un pahar. Ce te faci?

Varianta 1 – tragi cu ochiul la vecinul de langa tine. Nu e exclus insa ca vecinul sa nu stie nici el prea bine cum stau lucrurile cu multimea de accesorii din fata lui, asadar nu iti recomand calduros aceasta varianta.

Varianta 2 – respecti urmatoarea regula simpla: vei utiliza tacamurile expuse pe masa dinspre exterior spre interior, pe masura ce sunt puse pe masa felurile de mancare. In ceea ce priveste paharele, lucrurile sunt la fel de simple: cel mai incapator e pentru apa, cel cu gura cea mai larga e pentru vin rosu, iar cel subtire e pentru vin alb. Floare la ureche, nu-i asa?

codul bunelor maniere la masa

Codul bunelor maniere la masa – Asa NU!

Acum ca am stabilit, in mare, cum vei folosi tacamurile si paharele, ar trebui sa stii si vreo cateva lucruri pe care e indicat sa nu le faci la masa, daca vrei sa fii luat drept un…manierat.

ᴥ Nu cuprinde cu toata palma paharul de vin! Tine-l de picior, indiferent de culoarea vinului.

ᴥ Nu sufla in ciorba si nici nu sorbi din lingura. Asteapta ca ciorba sa atinga temperatura potrivita si nu incerca sa grabesti racirea prin diverse mijloace zgomotoase.

codul bunelor maniere la masa

ᴥ Nu iti taia toata friptura in bucatele mici si in niciun caz nu te oferi sa faci acest lucru si pentru persoana draga. Taie bucata de carne pe masura ce mananci si incearca sa nu te grabesti, oricat de foame ti-ar fi!

ᴥ Nu musca din paine! Rupe bucati mici pe masura ce mananci – nu marunti o felie intreaga de la inceput!

ᴥ Cu mana poti manca doar copanele de pui, in rest orienteaza-te spre tacamurile potrivite!

ᴥ Servetelul se tine in poala, iar la sfarsitul mesei il vei aseza in stanga farfuriei.

Si cateva reguli de bun simt pe care e bine sa ni le reamintim:

ᴥ Nu vorbi cu gura plina!

ᴥ Nu goli toate paharele de la masa, un refuz politicos atunci cand gazda se ofera sa iti mai toarne este mai mult decat acceptat.

ᴥ Nu tine coatele pe masa – iti vei incomoda vecinii si foarte posibil ceva va zbura la un un moment dat de pe masa.

Bon Appétit!

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la magazin