X

despre vise

Despre vise, pe timp de zi

Daca ne petrecem fiecare noapte pe taramul viselor de tot felul, de la cosmarurile din care nu ne putem trezi si pana la visele frumoase din care speram sa nu ne mai trezim, haideti sa ne petrecem si cateva minute din zi pentru a afla 10 dintre cele mai interesante aspecte…. despre vise!

10 lucruri pe care probabil nu le stiai despre vise

1. Uitam 90% din vise. Se sune ca, daca vrei sa-ti amintesti ce ai visat, trebuie sa iti notezi visul pe hartie in primele secunde de cand ai deschis ochii… Si este adevarat, pentru ca in doar 5 minute din momentul in care te-ai trezit deja ai uitat 50% din vis, iar in 10 minute… 90% din vis, ceea ce cateodata este bine, cateodata este rau.

2. In vise nu vedem decat chipuri pe care deja le cunoastem. Probabil ti s-a intamplat si tie, atunci cand povestesti despre vise ciudate pe care le-ai avut, sa mentionezi necunoscuti care au colindat prin gandurile tale noaptea. Si totusi, poti fi sigur ca ai mai vazut cel putin o data acele chipuri in viata reala, chiar daca nu ti le amintesti, pentru ca mintea noastra nu poate “inventa” fete noi… Poate este unul dintre oamenii din metrou a caror privire incerci sa o eviti sau, pur si simplu, o persoana pe langa care ai trecut in drumul tau spre serviciu.

3. Toata lumea viseaza, chair si persoanele oarbe. Orice om viseaza, in cazul in care nu sufera de vreo tulburare mentala, chiar si cei care nu pot vedea. Daca o persoana a orbit la scurt timp dupa nastere, inca poate vedea imagini in visele sale, iar daca s-a nascut fara acest simt, visele tot exista, doar ca implica alte simturi, cum ar fi auzul sau simtul tactic. Asadar daca ai impresia ca nu visezi, insamna ca, pur si simplu, nu-ti amintesti ce ai visat.

4. Cea mai comuna emotie experimentata in vis este anxietatea. Oricand ne-am dori sa vorbim despre vise numai la modul placut, se mare ca emotiile negative sunt cele care domina in vise, in special anxietatea…

5. Nu toti visam in culori. Exista oameni care viseaza in alb si negru, in special cei care au trait “alte timpuri”. Studiile au aratat ca dupa anii ’60 numarul persoanelor care visau in alb si negru s-a diminuat, iar acest lucru poate fi legat de aparitia… televiziunii in culori!

6. Realitatea, incorporata in vis. Mintea noastra interpreteaza stimuli externi cu acre suntem bombardati in fiecare clipa, chiar si atunci cand dormim. Astfel, daca auzim un sunet in timp ce dormim, acesta poate fi incorporate in vis, intr-o forma sau alta, cu alte cuvinte, daca vecinul de sus asculta Queen, tu poti visa ca participi la un concert… memorabil! 😉

7. Barbatii si femeile viseaza diferit. Se pare ca barbatii tind sa viseze mai mult despre… barbati, mai precis 70% din figurile prezente in visul unui barbati sunt figure masculine. Femeile viseaza barbati si femei in aproximativ aceeasi masura.

8. Vise prevestitoare. Stii acel sentiment de déjà vu incredibil de puternic, care te face sa fii convins ca ai visat  momentul trait? Ei bine, e foarte posibil. Multi specialist vorbesc despre vise prevestitoare si multe exemple celebre certifica existent lor, cum ar fi visul lui Abraham Lincoln inainte de a fi asasinat sau cel al lui Napoleon inainte de Batalia de la Waterloo.

9. Si animalutele viseaza! Daca ti-ai suprins prietenul necuvantator dand din labute in timpul somnului, ori alerga pe cineva, ori era alergat de cineva. 😉 Pacat ca ei nu ne pot povesti depre vise…

10. Poti avea un orgasm in vis… sau, cel putin, poti simti placere sexuala, pentru ca senzatiile experimentate in timpul unui vis lucid pot fi la fel de puternice ca cele din realitate.

Despre vise, la superlativ!

Si mai sunt atatea si atatea aspecte interesante despre vise, aceste mici calatorii pe care le facem si de care rareori ne amintim cu precizie. Ce-ai zice daca de maine ai incepe sa-ti notezi vizele? Ai fi surptins cate poti descoperi despre tine… 😉

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la magazin