X

Drumul de succes in meseria de barista 1

Jobul de barista poate parea de la distanta plin de avantaje, insa nebunia pe care aceasta activitate o impune zi de zi, nu este deloc o sarcina usoara. Iar asta poate spune cu mana pe inima si unul dintre cei mai cunoscuti barista, Logan Maltese.

Datorita celui mai popular barista din toate timpurile, celebrul Gunther din sitcomul emblematic “Friends”, viata unui barista pare a fi sinonima cu un stil trendy, cool, cu relaxarea si distractia. Iar tocmai aceasta imagine este cea care l-a atras si pe tanarul in varsta de numai 21 de ani, Logan Maltese, sa se apuce de aceasta meserie. “Mi-am dorit intotdeauna acest job pentru ca mereu mi s-a parut ca un barista se distreaza extrem de mult”, spune el.
Dar dupa aproape trei ani in care a lucrat ca barista in cartierul Capitol Hill din Seattle, la cafeneaua Cherry Street, Maltese a descoperit ca acest job inseamna mult mai mult decat sa servesti latte-uri toata ziua. “Acum realizez ca nu este o munca usoara si ca trebuie sa iti placa foarte mult ceea ce faci pentru a face cariera” spune el.

A tine pasul cu masele de clienti dinamici si pretentiosi poate fi una dintre cele mai mari provocari cu care trebuie sa se confrunte un barista, insa “simplul fapt ca faci pe cineva fericit cu o ceasca de cafea” face ca tot acest efort sa merite”, spune Maltese.
Si nu e singurul care simte asa. Maltese face parte dintr-o industrie de 48 de miliarde de dolari, potrivit Specialty Coffee Association din America (SCAA) iar joburile in servirea acestei bauturi sunt prognozate sa creasca cu 10% pana in 2024, conform Biroului pentru Statistica Muncii.

Iata mai jos cateva ponturi pe care le poti folosi pentru a patrunde in industria cafelei de specialitate.

Cum patrunzi in domeniu

Inainte de a deveni barista, Maltese a studiat afaceri internationale si leadership la Colegiul Marietta din Ohio. Pe cand isi cauta un job pentru perioada de vara, el a descoperit o cafenea locala care facea angajari, a aplicat si a fost angajat. “A fost ingrozitor sa aplic la primul meu job intr-o cafenea. Toata lumea parea nespus de relaxata si cunoscatoare cu privire la tot ce inseamna cafea. Dar am decis sa incerc. Pentru ca nu aveam nicio experienta anterioara, m-am bazat doar pe personalitatea mea” spune Maltese.

De atunci, el a lucrat pentru cateva coffee shop-uri si chiar a manageriat cateva dintre ele, iar acum spera sa aiba candva chiar propria sa cafenea. “Am in plan sa avansez in acest domeniu” spune el.

Daca te simti atras de acest domeniu si vrei sa stii daca ti se potriveste, poti incepe cu un curs de barista de 3 zile, in care vei fi initiat cu privire la tainele acestei meserii si vei invata sa stapanesti elementele de baza.

O zi din viata unui barista

Drumul de succes in meseria de barista 2

Pentru Maltese, de pilda, o zi obisnuita de munca incepe la ora 5 dimineata, si pentru ca usa cafenelei se deschide la 6 dimineata, incepe in forta distractia. “Pregatirea pentru deschidere implica o gramada de treburi grele.

Trebuie sa pregatesti espresso-ul pentru a fi savuros, trebuie sa pregatesti produsele de patiserie daca ai asa ceva in coffee shop, sa verifici daca ai bani marunti in casa si sa pregatesti cu atentie atmosfera coffee shop-ului pentru ziua care incepe, ceea ce inseamna ca trebuie sa fii fericit si vesel”, spune el.

De-a lungul unei zile, un barista are de facut foarte multa munca de pregatire, ceea ce inseamna sa fiarba cafeaua, sa umple recipientele pentru cafea boabe, sa puna produsele de patiserie in vitrina si sa curete continuu barul si mesele. Maltese spune ca la coffee shop-ul in care lucreaza acum isi permite o pauza de 10 minute si o pauza de pranz, insa nu este o regula pentru toate coffee shop-urile.

La finalul zilei, intre orele 18.00 si 21.00, Maltese spune ca totul trebuie sa fie pus la loc, asa cum era dimineata la deschidere.

Skill-urile care conteaza

Maltese spune ca primul lucru important pentru a lucra ca barista este determinarea si pasiunea pentru cafea. “Daca nu ai nicio motivatie pentru a fi in domeniu, nu recomand aceasta cariera. Insa daca esti creativ, atent la detalii, daca inveti repede si daca iti plac mediile dinamice, aceasta poate fi slujba ta de vis” mai spune Maltese.

Pentru a patrunde in lumea cafelei de specialitate trebuie sa treci printr-un training riguros, iar cu un certificat care sa ateste ca ai urmat un curs bun, poti spera sa gasesti mai rapid un job bun si sa castigi, evident, mai bine decat un agajat dintr-o cafenea care nu are nicio pregatire in acest sens.

Cafeaua este ca vinul sau ca berea; exista combinatii si posibilitati infinite, pornind de la containerul cu cafea boabe si ajungand pana in ceasca clientului. “Poti avea cea mai buna cafea din univers, dar daca barista nu are idee cum sa o prezinte, boaba este fara valoare”, spune Maltese.

Cea mai mare provocare a meseriei de barista

Maltese spune ca munca in domeniul cafelei de specialitate este mai dificila si mai serioasa decat ar crede majoritatea oamenilor, iar provocarile zilnice ale unui barista se concentreaza in primul rand pe interactiunea cu publicul, ca si cu restul echipei. “Ai nevoie in mod cert de multa determinare, de munca intensa si de incredere, pentru reusi in acest domeniu.

Daca o persoana din echipa este suparata sau obosita, toata lumea sufera – inclusiv clientul. Pana la urma, tot ce ne dorim este ca toata lumea sa iasa din cafenea cu o experienta pozitiva” spune Maltese.

Sfaturi de cariera

Maltese accentueaza ca un barista aspirant ar trebui sa faca tot posibilul pentru a intra cat mai rapid in acest domeniu. El sugereaza sa cauti o locatie unde poti invata cele mai importante skill-uri pentru aceasta meserie: sa lucrezi cu un espressor, sa interactionezi cu un volum mare de clienti si desigur, sa stapanesti arta latte-ului. “Cand te vei simti mai confortabil cu aceste skill-uri nou obtinute, poti incerca sa te promovezi mai bine in CV. Asa vei ajunge in liga mare” subliniaza el.

Sursa: https://www.monster.com/career-advice/article/how-to-become-a-barista

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la magazin