X

perceptia timpului

Trecrea timpului, atunci cand nu conteaza…

Mai tii minte cand erai mic sit e gandeai ca la batranete o sa ai 20 ani? Sau cand iti doreai foarte mult ceva, dar “maine” sau “imediat” erau notiuni lipsite de sens? Ei bine, atunci trecerea timpului avea cu totul alt inteles pentru ca singurul moment care conta era prezentul. Atunci aveam impresia ca putem controla realitatea, apoi am descoperit… ticaitul ceasului.

Today is the tomorrow you worried about yesterday.

Dar si cand crestem exista mai multi factori care modifica perceptia noastra asupra timpului si sunt sigura ca si tu ai experimentat urmatoarele situatii!

Trecerea timpului si factori cheie

Atunci cand ne aflam intr-o situatie ce ne pune in pericol viata, timpul pare sa incetineasca pentru ca nu suntem capabili sa deosebim perioadele lungi de cele scurte si percepem timpul ca trecand mai incet pentru ca traim mult mai intens o experienta atunci cand suntem in primejdie. Pe de alta parte, atunci cand ne simtim bine si avem impresia ca “timpul zboara”, de fept ne raportam la perioadele in care ne plictisim, atunci cand ne concentram atentia atentia asupra sunetului sacadat al ceasului.

Aceeasi explicatie pare sa o aiba si impresia pe care o avem pe masura ce imbatranim, aceea ca au zburat anii si nici nu i-am simti. De ce? Pentru ca, atunci cand suntem tineri si descoperim lucruri, experiente, aspecte noi ale vietii acordam mai multa atentie lumii din jurul nostru. Cu varsta, numarul de experientele noi   pe care le traim scade, intram in cercul vicios serviciu – acasa si nici nu mai apucam se ne bucuram de cel mai de pret lucru, de timp.

Si-ar mai fi ceva: se pare ca si importanta pentru cum percepem trecerea timpului ar mai fi si temperaturea corpului. Atunci cand avem febra, spre exemplu, avem impresia ca timpul trece mult mai repede, iara tunci cand ne este frig… mult mai greu.

Perceptia timpului, in mainile noastre

perceptia timpului
Eu de aici nu pot sa trag decat o concluzie: pentru a simti ca traim cu adevarat, ca viata nu a trecut pe langa noi fara ca macar sa ne dam seama trebuie sa descoperim experiente noi, sa ne bucuram de fiecare moment si sa avem curajul sa ne indeplinim visele pe care le tot amanam zi de zi… si vom trai vesnic! 😀

 

 

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la magazin