Arata Meniul Lateral
10 motive sa oferi cadouri experienta pentru copii de Craciun

Toata lumea adora Craciunul, insa uneori toata agitatia care vine la pachet cu el ne poate face sa ne simtim stresati. O solutie care te va ajuta sa mai elimini putin din stresul cumparaturilor de Craciun este sa incepi sa cadouri experienta pentru copii. Va fi extrem de distractiv! In plus, cadourile experienta sunt o idee grozava si daca esti bunic si vrei sa oferi cadouri interesante nepotilor! Copiii tai mari iti vor multumi pentru ca ai creat amintiri de neuitat nepotilor si i-ai scutit si de aglomeratie in casa.

De ce sa oferi cadouri experiente pentru copii de Craciun?

Stim cu totii ca entuziasmul fata de o noua jucarie dispare in timp. Iar daca te uiti putin in jur intre jucariile copiilor tai, vei vedea ca au in mod cert mai multe lucruri decat folosesc. Mai mult decat atat, lucrurile pe care le detin pot contribui chiar la nemultumire si stres. In schimb, amintirile devin mai placute cu timpul.

Chiar si experientele negative devin povesti de care familiile vor rade mai tarziu. Imbogateste viata copiilor sau nepotilor tai oferindu-le experiente minunate care le pot fi folositoare de-a lungul vietii. Acesta este tipul de cadou care continua sa ofere si in timp!

Iata care sunt cele mai importante 10 motive sa oferi cadouri experienta pentru copii:

1. Le ofera ceva la care sa viseze

Poti oferi copiilor un cadou experienta sub forma de voucher, in care le anunti o excursie de familie intr-o locatie in care isi doreau de mult timp sa mearga. Sau poti alege sa le oferi o jucarie sau un accesoriu mic, care are legatura cu experienta respectiva, pentru ca la final sa descopere pe fundul cutiei biletele care va vor duce acolo. Vor avea astfel timp sa se gandeasca si sa planifice pana la momentul plecarii in calatorie, cu emotie si cu o asteptare mereu in crestere.

Indiferent ce vor face in tot acest timp la scoala sau alaturi de prieteni, vor avea mereu ce sa astepte. Anticiparea este un factor motivational, iar acest gen de cadou te va ajuta sa le oferi o bucurie copiilor mult timp dupa ce Craciunul a trecut.

2. Va permite sa fiti impreuna in ziua de Craciun

Fiecare casa este diferita de Craciun, insa dimineata de Craciun este cel mai probabil similara peste tot. Copiii si parintii deschid cadourile impreuna si apoi iau micul dejun impreuna, intr-o atmosfera de familie si de sarbatoare. Insa dupa ce micul dejun se termina, fiecare merge in coltul sau, sa se bucure de noile jucarii sau gadgeturi primite cadou.

Un cadou experienta ofera timp intregii familii pentru a se bucura de ceea ce urmeaza sa se intample si pentru a petrece timp impreuna. Puteti incepe noi traditii sau puteti pur si simplu sa fiti prezenti unul langa celalalt, fara sa va distraga ceva atentia, traind cu adevarat spiritul sarbatorilor.

3. Mai putine sanse sa creezi gelozii

Pentru ca suntem in esenta niste creaturi materialiste, suntem predispusi la comparatie. E foarte probabil ca cel putin o data in viata, in incercarea de a oferi cadouri specifice si diferite copiilor tai, cineva sa ajunga sa se simta mai putin important decat fratele sau, sau sa i se para ca el a primit mai putine cadouri decat celalalt.

O experienta in familie sau un timp petrecut intr-o tabara sau alta oportunitate de invatare ofera fiecarui copil acelasi lucru, fara ca vreunul sa se simta prost. Si, desi experienta pe care o cumperi este aceeasi pentru fiecare copil, ei vor primi o experienta unica si diferita despre care sa vorbeasca si pe care sa o traiasca. Fiecare va avea propriile amintiri si povesti, create de un eveniment pe care il va povesti ani buni de acum incolo

4. Nu se va invechi

De cate ori nu ai vazut de sarbatori emotia profunda pe fata copiilor tai cand isi deschid cadourile noi si stralucitoare, pentru ca in februarie sa le inghesuie undeva intr-un dulap sau sa le lase in camera sa adune praf? Interesele se schimba. Copiii sunt stimulati in mod constant de ceea ce este nou si disponibil. Obiectele, jucariile si electronicele noi isi pierd valoarea in decurs de un an. Experientele nu. Nu este ceva care poate fi inlocuit cu usurinta in cateva luni sau ceva care s-ar putea rupe sau defecta.

5. Este o experienta de invatare

Indiferent de experienta pe care alegi sa o oferi copiilor si familiei tale drept cadou, ea va fi in mod cert una educativa. Fie ca este vorba de a invata o alta cultura intr-o vacanta sau doar de a experimenta lucruri pe care in mod normal nu le-ati face, cum ar fi pescuitul, canotajul sau tirul cu arma, copiii tai vor avea ocazia de a vedea ce hobby-uri le plac si ce ar dori sa faca si in continuare. Ei vor descoperi astfel mai multe despre ei insisi si despre ceea ce le poate rezerva viitorul. Mai ales intr-o tabara de vara. Ei vor invata independenta si cum sa supravietuiasca fara parinti alaturi.

Vor fi mai pregatiti pentru viitor si vor invata sa isi asume responsabilitati. In plus, vor capata abilitati pe care altfel nu le-ar invata niciodata. In loc sa-i lasi sa stea ore in sir jucand un joc video nou sau jucandu-se cu o jucarie care nu implica nici crestere si nici maturizare, trimite-i intr-un loc ce le-ar putea cultiva aceste lucruri.

6. Poti imparti costurile

Cand te intreaba cineva ce i-ar putea oferi copilului tau de Craciun, pare ciudat sa ii spui ca isi doreste un Play Station nou si ca l-ar ajuta 300 de lei in plus, ca sa isi completeze suma. Insa cei mai multi dintre cei care vor sa ofere copilului tau ceva interesant de Craciun, vor fi mai incantati sa contribuie la costuri pentru un cadou experienta, pentru ca este ceva util care va ajuta intreaga familie.

Daca gasesti mai multe persoane care sa contribuie, ca de pilda bunici, veri sau unchi si matusi, tabara sau orice alta excursie planificata va deveni mai accesibila si mai usoara. Toata lumea poate contribui la un cadou care iti va face copilul cu adevarat fericit.

7. Implica mai putina bataie de cap

Indiferent de experienta pe care o alegi, va fi mai usor decat sa incerci sa cumperi cadoul material perfect pentru copilul tau. Fie ca este vorba de o vacanta, de o experienta educativa langa casa sau de o vara uimitoare in tabara, poti sa-ti planifici totul din confortul casei tale, in pijamale, si sa nu fii nevoit sa te lupti cu mii de alti clienti prin magazine. Scapi de cozi si de stresul gasirii unii loc de parcare la mall, nu trebuie sa intri in zece magazine intr-o zi in speranta ca vei gasi ceea ce cauti si ca nu iti vei depasi limita de pe cardul de credit.

O experienta iti permite sa stai acasa si sa rezervi online, dar si sa faci plati mai mici inainte de calatorie sau de ziua de plecare. Ofera-ti o pauza de Sarbatori. O meriti!

8. Te poate ajuta sa economisesti bani

Frumusetea unei calatorii sau a unei experiente este ca poti imparti costurile pe o perioada mai lunga de timp. O tabara de vara, de pilda, permite planuri de plata in rate si poti gasi chiar si oferte mai bune in anumite perioade ale anului, astfel incat pretul sa fie mai mic. Sau daca te gandesti la o vacanta, poti cumpara bilete de avion cand sunt mai ieftine, daca te uiti din timp, iar mai tarziu sa rezervi hotelul sau alte locuri de cazare.

In loc sa incerci sa profiti, ca toti ceilalti, de ofertele de Black Friday sau Cyber Monday, te poti relaxa si poti face cumparaturi tot anul si sa cheltui pe parcurs. In acest fel, nu vei arunca o gramada de bani deodata pe o gramada de lucruri.

9. Este o experienta aproape biblica

Nu, nu inseamna ca daca alegi sa cumperi cadouri clasice incalci Cuvantul Domnului si nici nu putem spune ca iti castigi un loc in Ceruri daca optezi pentru cadouri experienta. Insa ideea este ca nu vei acumula gramezi de lucruri si obiecte aici pe Pamant, pentru ca nu pleci cu ele dincolo, ci alegi in schimb sa te bucuri de experiente care te implinesc si iti ofera amintiri speciale.
Suntem prin excelenta o cultura bazata pe posesie, pentru care conteaza sa aiba cat mai multe lucruri, cu care sa se laude in fata prietenilor.

Invata-ti copiii de Craciun ca lucrurile pe care le au si la care tin atat de mult, vor disparea la un moment dat: se vor rupe si nu vor mai fi de folos si nu le vor aduce niciun castig. Invata-i sa nu mai faca niciodata comparatii intre ceea ce au ei si ce au prietenii lor, pentru ca nu conteaza neaparat ceea ce au sau ce pot primi, ci ceea ce stiu si traiesc. Experientele invata si spun multe. Ele influenteaza viata copilului tau.

10. Te distrezi si tu, nu doar copiii

Majoritatea parintilor ajung sa se sacrifice si renunta la cadourile pentru ei, doar pentru a se asigura ca cei mici vor avea sub brad cele mai uimitoare cadouri. Ei cheltuie toti banii de vacanta pe copiii lor si pe reactia pe care o vor vedea pe chipul acestora in dimineata de Craciun. O experienta iti permite sa te recompensezi si tu.

Poate fi o vacanta de familie la care poti participa sau, daca este o experienta in tabara, poti chiar folosi acele saptamani in care copilul tau este plecat pentru a te relaxa mai mult acasa sau pentru a merge intr-o vacanta fara copii! Te sacrifici tot anul si chiar esti de laudat pentru asta, insa nu crezi ca ti-ar placea si tie un cadou de Craciun?