Arata Meniul Lateral
Degustarea de vinuri: la ce sa te astepti?

Degustarea de vinuri, o calatorie incantatoare in lumea vinurilor, ofera o experienta ce iti va gadila papilele gustative si iti va incalzi sufletul. Fie ca esti un cunoscator in ale vinurilor sau esti abia la inceputul acestui drum, degustarile de vinuri pot fi un moment distractiv pentru orice ocazie.

Insa inainte de a incepe sa simti aceasta experienta, exista unele lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii. Afla totul despre degustarile de vinuri si vei fi pregatit sa iti planifici o experienta memorabila alaturi de prieteni, familie sau de jumatatea ta.

Cum se desfasoara o degustare de vinuri?

O degustare de vinuri inseamna imbarcarea intr-o calatorie de explorare a lumii vinurilor. Aceasta implica degustarea si savurarea a diferite vinuri si folosirea simturilor pentru a le aprecia calitatile unice.

Vei incepe prin a analiza culoarea si claritatea vinului din pahar. Il vei roti apoi usor pentru a-i elibera aromele, dupa care vei duce paharul la nas pentru a inspira si identifica parfumul.

Dupa aceea, vei lua o gurita mica, permitand vinului sa iti invaluie bolta palatina. Ii vei observa astfel gustul si apoi siajul, felul in care vinul iti ramane pe limba dupa ce inghiti.

In tot acest timp, poti trece pe hartie notele pe care le observi sau poti discuta cu ceilalti despre impresiile voastre.Unele degustari ofera oportunitatea de a insoti aceste vinuri cu alimente complementare, ce vor imbunatati experienta degustarii.

O degustare de vinuri este despre bucuria aromelor, despre invatate si despre descoperirea de noi vinuri care se potrivesc preferintelor tale. Asadar, relaxeaza-te, savureaza si lasa-ti papilele gustative sa te conduca intr-o aventura delicioasa.

Aromele vinurilor

Aromele sunt miresmele pe care le vei gasi intr-un vin. Aceste arome apar ca urmare a combinatiei intre strugurii folositi, modul in care este produs vinul, solul in care creste via de vie si alti factori. Exista trei tipuri de arome:

Aromele primare – sunt date de tipul de struguri si de mediul in care au fost crescuti.
Aromele secundare – provin din procesul de fermentare.
Aromele tertiare – provin din imbatranire si procesul de oxidare.

Iata care sunt aromele pe care le vei remarca intr-o degustare de vinuri:

Aromele fructate

– arome citrice – grapefruit, lamaie
– arome de fructe de padure – mure, zmeura, capsuni
– fructe cu sambure – cireasa, caisa, piersica, mar
– fructe tropicale – banana, ananas, pepene galben
– fructe uscate – stafide, prune uscate, smochina

Aromele condimentate

– lemn dulce
– piper negru
– cuisoare
– scortisoara

Aromele florale

– geranium
– violeta
– trandafir
– floare de portocal

Aromele de pamant

– argila
– ardezie
– pamant
– radacini

Ponturi pentru experienta ideala

Pentru a te bucura la maxim de o experienta de degustare de vinuri, ai mai jos cateva ponturi de la experti si cunoscatori ai domeniului.

1. Planifica din timp

Planificarea degustarii de vinuri cu cateva saptamani in avans te ajuta sa ai o experienta perfecta si placuta. Incepi prin a face un research al cramelor sau locatiilor pe care intentionezi sa le vizitezi, verifica orarul de functionare, taxele si poate chiar evenimente speciale sau tururi. In plus, rezervarea prealabila iti asigura locul si previne dezamagirile.

2. Imbraca-te confortabil dar decent

Alegerea tinutei potrivite poate avea un impact semnificativ asupra experientei de degustare. Alege haine si incaltaminte confortabile, care sa permita miscarea usoara. Tinutele casual, in straturi, sunt ideale pentru ca iti permit sa te adaptezi la temperaturile schimbatoare intalnite adesea in regiunile viticole.
De asemenea, hainele tale trebuie sa fie decente. Podgoriile si cramele sunt considerate medii elegante, asa ca nu ar strica sa iti alegi tinuta si in functie de asta.
Evita parfumurile sau coloniile puternice, ce pot interfera cu experienta de degustare a vinurilor.

3. Fii atent la eticheta

Tine intotdeauna paharul de picior in timpul degustarii. Daca il tii de partea bombata, vei umbri suprafata exterioara a paharului si poti altera temperatura ideala de degustare a vinului. Trebuie sa observi fiecare pahar de vin si sa-i poti vedea culoarea, ca parte a experientei.
Daca ai in plan sa mergi la mai multe crame intr-o zi, trebuie sa planifici in avans. In functie de crama, este perfect acceptabil sa arunci sau sa scuipi vinul pe care il degusti, chiar daca iti place.

4. Hidrateaza-te

Nu uita sa bei apa in timpul degustarii. E usor sa te lasi prins de arome, insa este foarte important sa bei apa intre degustari. Apa ajuta la curatarea gurii (papilelor gustative), astfel incat sa te poti bucura din plin de fiecare vin pe care il incerci. In plus, impiedica deshidratarea ce poate aparea atunci cand bei vin.

5. Mananca inainte

Inainte de a merge la degustarea de vinuri, asigura-te ca mananci sau ca iei o gustare, pentru ca este esential sa ai ceva in stomac. Mancatul ajuta organismul sa absoarba alcoolul din vin si te impiedica sa te ametesti. Nu e nevoie de cine ce festin si, in plus, majoritatea cramelor ofera posibilitatea de a comanda din meniu variante de mancare usoara, ce pot completa vinurile pe care le bei.

6. Stai de vorba cu gazda

Discutia cu gazda sau cu personalul experimentat iti poate imbunatati experienta. Pune intrebari despre vinurile pe care le degusti, despre procesul de vinificare, si poti primi chiar recomandari personale. Aceasta interactiune te va ajuta sa intelegi totul mult mai bine si va adauga o nota personala vizitei. In plus, va fi o oportunitate fantastica de a afla mai multe despre vinuri si povestile din spatele lor.

7. Foloseste-ti simturile

Degustarea nu este doar despre baut, ci este o experienta multisenzoriala. Ia-ti timp sa apreciezi pe deplin fiecare vin, implicandu-ti toate simturile. Observa culoarea si claritatea, lasa vinul sa-si elibereze aromele, inspira adanc pentru a identifica mirosurile, lasa gustul sa-ti invaluie bolta palatina si fii atent la arome si texturi. Nu te grabi si bucura-te de siajul vinului.

Implicarea simturilor in acest fel iti permite sa savurezi cu adevarat complexitatile si nuantele fiecarui vin, transformand degustarea intr-o calatorie senzoriala incantatoare.

8. Apeleaza la un sofer

Siguranta este primordiala atunci cand te bucuri de o degustare de vinuri. Daca intentionezi sa degusti mai multe vinuri, ar fi indicat ca grupul cu care mergi sa aiba un sofer ales. In acest fel, toata lumea isi va putea savura vinurile fara sa-si faca griji pentru cum va ajunge inapoi acasa. Poti incerca, insa, si tururi special organizate sau chiar varianta unui taxi la intoarcere.

9. Profita de achizitiile de dupa degustare

Daca descoperi vinuri care te captiveaza in timpul degustarii, le poti cumpara de acolo sau le poti comanda ulterior. Multe crame iti ofera posibilitatea de a cumpara direct. In acest fel vei lua acasa o parte din experienta de degustare si te vei bucura de beneficiile unor discounturi sau oferte speciale.

10. Bucura-te de privelisti

Daca esti intr-un mediu natural, ia-ti un moment pentru a te bucura de frumusetile zonei si de atmosfera unica a locurilor pe care le vizitezi.
Fie ca este o podgorie cu randuri intregi de vita de vie care se intind pana la orizont, fie ca este o crama cu o arhitectura rustica, aceste locuri sunt o parte integranta a vizitei tale. Exploreaza aceste privelisti, fa cateva poze sau relaxeaza-te si bucura-te de ambianta serena.

11. Cunoaste-ti limitele

Desi degustarea de vinuri este o experienta incantatoare, este esential sa iti cunosti limitele personale atunci cand vine vorba de consumul de alcool. Fii atent cat bei, mai ales daca intentionezi sa vizitezi mai multe crame intr-o zi. Nu uita ca scopul este sa te bucuri de aromele si nuantele vinurilor, nu sa te rasfeti pana cand uiti de tine.

12. Aranjeaza-ti o varianta de cazare daca e cazul

Daca aventura ta de degustare de vinuri implica vizitarea mai multor crame sau se intinde pe mai multe zile, nu uita sa iti planifici cazarea. Rezerva o camera sau mai multe la un hotel, la un han sau la o pensiune din apropiere, pentru a te asigura ca ai un loc confortabil si comod si sa te bucuri pe deplin de calatoria ta, fara stresul ca trebuie sa fii inapoi acasa.

Cum gasesti o podgorie in apropiere de tine?

E mai usor decat crezi sa gasesti o podgorie sau o crama in apropiere de locul in care locuiesti. Iata cateva cai care te vor ajuta sa gasesti cramele perfecte in care poti explora vinuri locale.

  • Cautare online. Incepi cu o cautare online simpla, folosind chiar sintagma “crame si podgorii in apropiere” sau “degustari de vinuri in apropiere”. Vei gasi o lista de crame, podgorii si sali de degustare in zona.
  • Social media. Cauta in social media, pe platforme precum Instagram, Facebook si TikTik review-uri si recomandari ale altor persoane si cauta imagini cu crame si podgorii din zona ta sau dintr-o zona in care calatoresti.
  • Asociatii locale ale producatorilor de vin. Multe regiuni au astfel de organizatii si asociatii, care te pot ajuta cu mai multe informatii. Cauta-le si contacteaza-le pentru recomandari.
  • Intreaba-ti prietenii. Cere si recomandari de la prieteni, rude sau colegi carora le place vinul. Poti gasi ponturi interesante despre locuri pe care le-ai putea vizita.

Nu uita ca fiecare crama poate avea oferta si atmosfera sa unica, asa ca tine cont de preferintele si de interesele pe care le ai atunci cand alegi o crama pe care sa o vizitezi. Fie ca esti in cautarea unei podgorii cu privelisti pitoresti sau iti doresti o sala de degustare contemporana, cu un vibe urban, cel mai probabil vei gasi ceva nou de descoperit.