Arata Meniul Lateral
Escape room: experienta perfecta de joc si adrenalina

Escape room-urile au devenit din ce in ce mai populare in ultimul deceniu ca activitate de grup distractiva si provocatoare. Aceste jocuri interactive de “evadare” sunt concepute pentru a-ti testa abilitatile de rezolvare a problemelor, munca in echipa si creativitatea, in timp ce incerci sa evadezi dintr-o camera intr-un timp dat. Afla mai jos totul despre experienta escape room.

Ce este un escape room?

Un escape room este similar unui joc video, insa este unul pe care il vei juca in viata reala! Vei explora fiecare detaliu al unei camere, vei rezolva enigme si poate chiar vei gasi pasaje secrete alaturi de echipa ta.

In urma cu cativa ani, cand erau o noutate, jocurile de tip escape room presupuneau “evadarea” jucatorilor dintr-o camera in care erau inchisi si in care aveau de gasit cat mai multe indicii si sa rezolve unele mistere si ghicitori. Incepand din 2023, insa, au aparut noi tematici si au fost introduse mecanici diferite de joc, astfel incat si obiectivele s-au inmultit, ajungand pana la capturarea de fantome sau la a deveni nemuritor. In plus, unele escape room-uri folosesc astazi si experiente imersive, unele cu efecte vizuale si sonore, dar facand apel in continuare la istetime si perspicacitate pentru a dezlega enigmele.

Cum se desfasoara un joc?

Jucatorii sunt inchisi in camere tematice si au la dispozitie un interval de timp dat pentru a rezolva situatia in care se afla. Misterele pot fi fizice, mentale sau o combinatie intre cele doua si adesea necesita cautarea de indicii ascunse, manevrarea unor obiecte diverse si folosirea simturilor pentru a descoperi elemente ascunse.
Jocurile de tip escape room sunt concepute pentru grupuri, de obicei intre 2 si 10 jucatori. Fiecare joc are o limita de timp, de obicei 45-60 de minute, dar pot ajunge si pana la doua ore, timp in care jucatorii trebuie sa finalizeze jocul si sa iasa din camera sau sa rezolve o misiune. Daca timpul expira inainte ca echipa sa poata scapa sau sa rezolve misiunea jocul se termina.

Pasii aventurii escape room

Alegerea aventurii

Desi multe escape room-uri ofera doar o varianta de joc, exista si locuri unde poti alege ce tip de joc preferi. Temele pot varia de la actiune palpitanta sau mister pana la jocuri usoare si linistite. Poti alege un escape room cu tematica “evadare din inchisoare”, “agenti secreti”, “casa bantuita”, tema dintr-un film sau desen animat si multe altele.

Introducerea in joc

Primul pas este prezentarea jocului joc, o etapa in care echipa va primi toate instructiunile necesare si o introducere in povestea in care urmeaza sa patrunda dincolo de usa. Se va crea astfel scena si va fi oferit contextul pentru enigmele si provocarile ce urmeaza. Ghidul de joc va explica regulile si va raspunde la orice intrebari pe care le-ai putea avea inainte de joc.

Startul experientei

Odata ajunsi in camera, jucatorii vor trebui sa colaboreze pentru a descoperi indicii, a rezolva enigme si a progresa in joc. Comunicarea, gandirea critica si abilitatile de rezolvare a problemelor sunt esentiale pentru succes, pentru ca jucatorii vor trebui sa-si foloseasca logica si creativitatea pentru a intelege fiecare provocare.

Esti blocat in escape room?

O regula de baza este ca, daca nu ai facut progrese in decurs de 5-10 minute, e momentul sa ceri un indiciu, care sa te ajute sa mergi cu un pas mai departe in incercarea de a ajuta echipa sa evadeze sau sa rezolve misiunea.

Evadarea

Pentru unele escape room-uri, scopul final este evadarea din camera, in timp ce alte variante de escape room au ca obiectiv prinderea unui sabotor sau gasirea unei comori, sau poate descoperirea de dovezi pentru o crima sau recuperarea unei comori.

Ponturi pentru reusita

E posibil ca cei care ajung prima oara intr-un escape room sa nu stie exact de unde sa inceapa, insa ceea ce trebuie sa retii in primul rand este ca timpul e esential! Asadar, iata cateva ponturi care te vor pregati pentru primul tau joc, daca esti incepator.

1. Cauta peste tot

O evadare reusita se bazeaza pe capacitatea de a fi un bun observator, de a gasi indicii si de a rezolva enigme captivante. Cand intri prima data in camera, nu ezita sa incepi sa cauti indicii. Cauta in orice cutie deschisa, in sertare sau in locuri care se pot deschide. Nu uita sa rasfoiesti cartile din camera, sa te uiti pe sub mobila si sa studiezi operele de arta de pe pereti.

2. Comunica in echipa

Unul dintre cele mai importante lucruri intr-un joc de escape este munca in echipa. Asigura-te ca ai o comunicare permanenta cu membrii echipei si ca impartasiti orice indicii sau mistere pe care le descoperiti.

3. Organizeaza indiciile

Pune fiecare indiciu gasit intr-o locatie centrala, astfel incat membrii echipei sa poata reveni la el de cate ori este nevoie. In acest fel, vei fi sigur ca toata lumea are acces la toate informatiile disponibile. Urmareste ce indicii au fost folosite si ce mistere au fost deja rezolvate, punand lucrurile deoparte. In acest fel membrii echipei nu vor pierde timpul cu puzzle-uri deja finalizate.

4. Invata sa delegi

Uneori pot exista mai multe enigme sau indicii care trebuie rezolvate simultan. Imparte echipa in mai multe grupuri si folositi-va de abilitatile tuturor. Unii jucatori pot fi buni la ghicitori, in timp ce altii sunt buni la recunoasterea tiparelor.

5. Nu uita de timp

Nu uita ca ai la dispozitie o perioada limitata de timp pentru a scapa din camera, iar cand te concentrezi pe o problema, timpul poate fugi fara sa-ti dai seama. Nu pierde timpul cu indicii irelevante si nu ramane blocat intr-un singur mister prea mult timp. Uneori s-ar putea sa gasesti un indiciu care te duce la ceva ce nu ai descoperit inca. Treci mai departe si revino mai tarziu, daca este necesar.

6. Aminteste-ti ca esti acolo sa te distrezi

Escape room-urile trebuie sa fie experiente distractive. Nu le lua prea in serios si bucura-te de provocare alaturi de echipa ta. Ramai pozitiv si nu renunta!

La ce sa te astepti?

Fiecare escape room ofera experiente unice insa exista cateva trasaturi comune. Care sunt acestea?

Cursa ta va fi contra cronometru

Escape room-urile nu sunt neaparat experiente competitive, insa au o durata maxima de timp pentru a adauga un plus de adrenalina. Aceste limite de timp pot adauga putina presiune si concurenta jucatorilor aflati in cautare de stabilire a unor recorduri personale.
Desi probabil ca ai auzit ca experientele de tip escape room dureaza 60 de minute, adevarul este ca nu exista o regula pentru cat de lung poate fi un joc. Cu cat te joci mai mult, cu atat iti vei dori ca experienta sa fie mai lunga. De aceea, exista experiente escape room care dureaza pana la doua ore.

Escape room-urile nu inseamna doar lacate si chei

In multe escape room-uri it poti masura progresul in functie de cate lacate ai deschis sau in cate camere ai reusit sa intri. Insa escape room-urile au si alte lucruri de oferit. Unele jocuri ofera o camera cu o enigma centrala si multe altele mai mici, in timp ce altele au tipuri unice de lacate si enigme.

Nu toate escape room-urile sunt fioroase

Obiectivul principal intr-un astfel de joc este distractia. Unele camere sunt mai luminoase, altele mai intunecate si ceva mai fioroase. Pentru jocurile mai dark, relaxeaza-te, pentru ca ele nu sunt nici horror si nici nu exista riscul sa se intample ceva rau: nu exista aruncatoare de flacari si nici gauri fara fund in vreuna dintre camere. Asa ceva vezi doar in filme, iar la escape room toata lumea trebuie sa se bucure de experienta!

Poti cere oricand ajutorul

Daca te blochezi pe un mister anume, poti cere oricand indicii. Unele escape room-uri vor limita jucatorii la trei indicii sau te vor penaliza la scorul final, in functie de numarul de indicii cerute. Insa exista si escape room-uri in care indiciile nu te costa nimic, ci doar te ajuta sa ai cea mai frumoasa experienta cu putinta.

Escape room-urile ofera o forma unica si minunata de distractie, care te va supune la provocari si va consolida relatia cu prietenii sau cu familia. Fie ca esti in cautarea unei nopti de distractie cu prietenii, a unei activitati de team-building sau doar iti doresti o experienta noua si incitanta, un escape room este exact ceea ce iti trebuie!

Intrebari frecvente

Chiar esti incuiat in camera?

Nu. Escape room-urile sunt bazate pe siguranta. Toate jocurile de evadare sunt monitorizate atent de echipa si orice usi care sunt blocate au un buton de iesire de urgenta. Poti iesi din camera oricand si din orice motiv.

Ce se intampla daca nu reusesti sa “evadezi”?

Nu e nicio problema daca nu reusesti sa evadezi din camera la timp. Obiectivul este sa maximizezi distractia din jocurile de evadare, iar experienta va fi oricum distractiva, chiar daca nu reusesti sa iesi din camera la timp.

Cat dureaza un joc?

Nu exista o regula general valabila. Unele jocuri pot dura o ora, in timp ce altele ajung pana la doua ore.