Arata Meniul Lateral
Cum degusti vinul?

E foarte simplu sa desfaci o sticla de vin, sa iti pui un pahar, sa iei o gura si sa stii daca e vin sau o ceasca de ceai.

Dar ai nevoie de practica si de cateva reglaje fine pentru a dezvolta o intelegere mai profunda a caracteristicilor vinului si sa te conectezi la intreaga gama de arome pe care o vei simti cand degusti vinul. Practica te ajuta sa avansezi de la a sti ca Pinot Noir are gust de fructe rosii, pana la indentificarea notelor specifice de capsuni, cirese, ciuperci si condimente.

In lumea vinului, este esential ca expertii sa poata simti toate notele unui vin si sa puna aceste senzatii in cuvinte. In acest fel ei pot crea o imagine a vinului, astfel incat cumparatorul sa poata sti exact la ce sa se astepte cand citeste eticheta vinului.

Ca punct de pornire, orice degustator de vinuri va urma un set de pasi si reguli atunci cand analizeaza un vin nou – de la aspect pana la parfum, arome si caracteristici. Ai mai jos un ghid elementar cu privire la ce anume cauta expertii atunci cand degusta un vin, astfel incat sa poti face si tu propria degustare. Ca sa incepem cu inceputul, fa-ti toate pregatirile.

Maximizeaza sansele de a simti fiecare nuanta si nota din vin, evitand mancarea si bauturile picante cu o jumatate de ora inainte de degustare. Altfel, poti ajunge sa detectezi note ale pranzului sau cafelei de dupa-amiaza. Parfurmurile prea puternice sau detergentii prea puternici pot interfera si ele, asa ca incearca sa le eviti.

Aspectul

Pune vinul intr-un pahar si tine-l in lumina, in fata unei suprafete alba si dreapta, care iti va permite sa ii evaluezi culoarea si claritatea. Un vin tulbure cu nuante de maro poate fi un indiciu ca este stricat sau ca a fost falsificat. Inclinand usor paharul poti vedea, de asemenea, cat de intensa este culoarea (daca vinul arata aproape ca apa si lipsit de culoare pe margini, vei sti ca este un stil mai usor).

Culoarea generala iti poate oferi un indiciu despre ce anume sa astepti de la un vin – de exemplu un rosu rubiniu poate indica un vin mai tanar, cu arome vibrante de fructe rosii, in timp ce un rosu granat va fi probabil mult mai batran, cu note de paine prajita, nuci si piele.

Nasul

Roteste vinul in pahar pentru a incuraja aromele sa iasa si miroase scurt. Aceasta este etapa in care vei simti destul de instant cat de aromat si puternic este vinul. De asemenea, vei putea sa iti faci o idee cu privire la stilul vinului si chiar si de unde provine, dupa notele pe care le mirosi in pahar – de pilda, aromele de paine prajita sugereaza ca vinul a fost invechit in stejar, in timp ce notele de fructe tropicale arata ca provine dintr-o regiune viticola cu un climat mai fierbinte.

Cu cat poti detecta aceste arome de la o distanta mai mare fata de pahar, cu atat vinul este mai intens (si deci, de o calitate mai buna). Asadar, coboara paharul de vin pana la nivelul pieptului si vezi daca poti simti aromele de acolo. Daca poti sa simti mirosurile numai cand paharul este sub nas, probabil ca e doar o posirca ieftina.

Bolta palatina

Ia o gura de vin, permitand sa patrunda si putin aer in gura, pentru ca acesta va accentua aromele. Fie ca inghiti vinul sau il scuipi, iti vei face o idee destul de buna cu privire la aromele sale, la senzatia buco-tactila pe care o confera si cat de mult persista pe limba dupa ce vinul s-a dus.

Sorbitul vinului iti va permite, de asemenea, sa-i evaluezi nivelul de tanini, corpolenta si aciditatea. Pont: inclina capul in fata cand degusti – cu cat simti mai multa saliva in partea din fata a gurii, cu atat aciditatea vinului e mai mare.

Concluzie

Gandeste-te la echilibrul, intensitatea si la complexitatea aromelor vinului, ca si la cat de mult persista acestea pe limba dupa ce vinul nu mai este. In acest moment poti face o judecata informata cu privire la calitatea vinului si sa intelegi mai bine cum se coreleaza totul cu pretul sticlei. Asadar, cam asta e tot ce trebuie sa stii pentru a-ti face cea mai buna impresie de somelier.

Daca alegi sa participi la o degustare de vin vei afla mult mai multe si se vor cimenta mult mai bine informatiile primite punandu-le direct in practica.

Stiai ca?

  •  Daca mesteci o bucata de paine vei elimina aromele de mancare si bauturi de pe limba, curatand mult mai bine bolta palatina inainte de degustarea de vinuri (mult mai bine decat guma de mestecat).
  •  Daca nu te simti bine, esti foarte obosit sau suferi de alergii sezoniere, simturile tale pot fi amortite, ceea ce inseamna ca e posibil ca vinul sa nu aiba gustul pe care ar trebui sa il aiba.
  •  Daca incerci vinul cu anumite alimente poti transforma complet aromele si caracterul vinului, un motiv pentru care asocierile intre vin si alimente pot fi complicate uneori. De pilda, consumand sparanghelul alaturi de vinul gresit, poti accentua amareala vinului si ii poti reduce corpolenta si dulceata, ceea ce conduce la o experienta generala neplacuta.