Arata Meniul Lateral
Snorkelingul pentru neinotatori

Snorkelingul este o activitate distractiva si plina de satisfactii care, spre deosebire de multe alte sporturi acvatice, are foarte multi adepti datorita simplitatii sale. Nu e nevoie sa transporti dupa tine o geanta plina de echipament greu sau sa treci prin cursuri de certificare pentru a vedea si a aprecia frumusetea lumii subacvatice.

Tot ce iti trebuie pentru a incepe sa faci snorkeling sunt doar cateva skilluri de baza si un set limitat de echipamente potrivite, ceea ce face ca acest sport sa fie usor accesibil cam oricui. Dar ce facem cu neinotatorii? Oare pot si ei sa faca snorkeling?

In cele ce urmeaza vom raspunde acestei intrebari foarte frecvente si iti vom oferi cateva ponturi pentru o experienta la snorkeling mai distractiva si mai confortabila.

Poti face snorkeling fara sa stii sa inoti?

Raspunsul scurt este DA. Practic snorkelingul este un sport de suprafata, ce implica in mare parte plutirea si necesita foarte putin inot efectiv, sau chiar deloc. Exista o multime de neinotatori care fac snorkeling, insa este important sa stii sa il faci corect si sa te pregatesti din timp. Cum poti face asta? Iata mai jos!

1. Alege locatia adecvata

Este foarte important sa faci un mic research inainte, astfel incat sa gasesti un loc bun pentru snorkeling, potrivit pentru neinotatori. Exista trei aspecte principale de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi destinatia.

  •  Gaseste un loc cu apa linistita. Aventurarea in ocean cand sunt valuri iti poate pune multe probleme – intrarea si iesirea din apa vor fi mai dificile, creste riscul problemelor legate de echipament (apa care intra in tubul de snorkeling) si poate aparea raul de mare. Si extrem de important, valurile reduc aproape intotdeauna vizibilitatea subacvatica.
  •  Asigura-te ca in zona in care vrei sa faci snorkeling nu exista curenti puternici sau pericole subacvatice. Curentii te pot duce departe de locul de acces si va trebui sa te lupti constant cu fluxul de apa, ceea ce va fi o problema reala pentru cei care nu stiu sa inoate. De asemenea, evita locurile in care exista riscul de incurcare sau animale marine periculoase.
  •  Alege o locatie in care ai de vazut o multime de lucruri interesante. Va trebui sa fie un loc viu, cu multi pesti si corali de vazut. Daca vei alege un loc mort sau plictisitor, probabil ca nu vei intelege de ce snorkelingul are atat de multi adepti si pasionati. Nu uita ca cele mai populare destinatii nu sunt intotdeauna si cele mai bune, pentru ca traficul poate distruge recifurile.

Stabileste din timp daca vrei sa faci snorkeling direct de pe plaja sau de pe barca, in cadrul unei excursii organizate. Ambele variante au atat avantaje cat si dezavantaje pentru cei care nu inoata.

Snorkelingul de pe plaja

Se recomanda in general ca persoanele care nu inoata si cei care fac snorkeling pentru prima data sa stea mai aproape de tarm, in loc sa iasa in larg cu barca. Motivul principal este ca vei putea decide cat de departe vrei sa mergi si vei putea ramane la o adancime mica, unde sa atingi fundul apei si unde sa poti exersa folosirea echipamentului de snorkeling. Cand mai castigi incredere, poti avansa treptat catre o adancime cu care te simti confortabil. Exista plaje care au recif chiar pe mal si sunt multe de vazut in apele cu adancime redusa. Asadar, te poti distra fara probleme si in ape mici!

Dezavantajul snorkelingului de pe plaja este ca iti poate da o senzatie falsa de siguranta, facandu-te sa pierzi contactul cu spatiul din jur si sa nu mai stii unde esti si de cat timp esti in apa. Nu uita, chiar si cand mai capeti incredere, ca este foarte important sa ramai conectat la mediul din jur, sa fii mereu atent unde este restul grupului si cat de mult te-ai indepartat de mal. Un alt dezavantaj al snorkelingului de pe plaja este ca probabil nu vei avea un instructor experimentat care sa te ajute.
Asadar, daca decizi sa faci snorkeling de pe plaja, alege o locatie cu apa linistita, cu salvamari in jur si fa mereu snorkeling alaturi de cineva.

Snorkelingul de pe barca

Exista persoane care, chiar daca nu stiu sa inoate, prefera sa mearga in excursii cu barca pentru a face snorkeling. In acest fel stii sigur ca vei ajunge intr-un loc ideal pentru snorkeling si, in general, vei avea si instructori cu experienta, care iti vor oferi indrumare personala calificata.

In plus, exista operatori care propun si excursii speciale de snorkeling pentru incepatori si chiar pentru persoane care nu stiu sa inoate. Pentru acestea vei petrece ceva timp in apa mai mica, alaturi de instructor, invatand elementele de baza despre utilizarea echipamentului de snorkeling si vei ajunge sa te simti confortabil in apa, dupa care va urma excursia in sine cu barca.
La capitolul dezavantaje retinem ca majoritatea excursiilor de snorkeling te vor duce la apa adanca, astfel ca nu vei avea luxul de a intra incet, in apa in functie de cat te simti confortabil, asa cum se intampla cand faci snorkeling de pe plaja.
Asadar, daca vrei sa mergi intr-o excursie de snorkeling cu un tour operator, alege o excursie adecvata incepatorilor, confirma ca grupul permite si accesul neinotatorilor, iar in timpul excursiei aminteste-i instructorului sau ghidului ca nu inoti, astfel incat sa fie mai atent la tine.

2. Ia-ti echipament de calitate si potrivit

Snorkeling-ul este in general o activitate usoara, care nu impune cine stie ce echipament. Piesele de baza ale echipamentului, pe care ar trebui sa le ai sunt o masca, labe si un tub de respirat. Daca nu inoti, vei avea nevoie in plus si de un dispozitiv de plutire. Echipamentul poate fi inchiriat sau cumparat. Investitia in echipamente de buna calitate iti va permite sa alegi optiunea care ti se potriveste si sa exersezi cu ea in prealabil.

Iti poti incerca echipamentul in piscina sau intr-o zona de mica adancime, cu acces de pe plaja, unde poti atinge fundul marii. Te vei obisnui astfel cu senzatia de a respira prin tub, vei sti exact de cata presiune ai nevoie pentru a-l tine in gura si vei putea verifica daca masca si aripioarele se potrivesc. De asemenea, vei putea invata unele aspecte basic, precum curatarea tubului sau scoaterea apei din masca.

Nu stii exact ce sa cauti cand iti alegi echipamentul ideal? Daca esti incepator, cel mai indicat va fi sa optezi pentru un tub uscat cu supapa de purjare, care va impiedica patrunderea apei in tub, chiar si atunci cand esti complet sub apa si va permite curatarea mai usoara a acestuia. Cand vine vorba de labe, unul dintre cele mai importante aspecte este dimensiunea adecvata. Aripioarele trebuie sa se potriveasca perfect dar sa nu fie prea stranse. Lama labelor pentru scufundare trebuie sa fie flexibila, usoara si relativ scurta. Astfel, picioarele nu vor fi prea obosite si iti va fi mai usor sa te misti la suprafata.
Cat despre masca, alege un model cu o “fusta” din silicon de calitate superioara, care poate oferi o etansare buna. Cureaua de prindere si chinga trebuie sa fie confortabile, astfel incat sa nu te jeneze.

Multi incepatori considera ca o masca full-face (care acopera toata fata) este o optiune mai buna si in general chiar e adevarat, pentru ca acest tip de masca este mai usor de purtat, asigura un mod mai natural de a respira, atat pe gura cat si pe nas, elimina oboseala maxilarului si au un sistem cu tub inclus.
Exista, insa, si unele probleme ale acestor masti, in principiu legate de acumularea de dioxid de carbon. In plus, unele masti full-face pot fi dificil de scos. Daca incepi sa te simti inconfortabil si vrei sa scoti masca dar nu reusesti imediat, exista riscul sa incepi sa te panichezi.
Daca decizi sa iti iei o masca full-face alege neaparat un model de la un producator renumit, care sa aiba un sistem bun de circulare a aerului. In plus, la fel ca si la masca standard si la tubul de respirat, asigura-te ca exersezi folosirea mastii, incearca sa o pui si sa o scoti de suficiente ori incat sa stii exact cum se face rapid.

3. Calmeaza-te si relaxeaza-te

E normal sa nu te simti nici confortabil si nici prea increzator in apa daca nu stii sa inoti. In plus, cand incerci sa faci snorkeling, primul tau impuls va fi sa stai cu cat mai mult din corp deasupra apei… ceea ce, evident, nu te ajuta prea mult sa te distrezi si sa vezi toate minunatiile subacvatice.

Incearca sa iesi din zona ta de confort, ceea ce va fi mult mai usor daca te calmezi, iei o pozitie cat mai orizontala si cobori mai mult in apa. Cu cat te poti relaxa mai mult, cu atat iti va fi mai usor sa plutesti si cu atat vei avea un control mai bun asupra miscarii. Incearca sa inoti incet, respira adanc si constant si bucura-te pur si simplu de experienta.
Pana la urma, nu uita ca porti un dispozitiv de plutire, asa ca sunt putine sanse sa te ineci.

4. Nu face niciodata snorkeling singur

Desi snorkeling-ul este o activitate destul de sigura, esti totusi in apa (in general in larg), ceea ce inseamna ca vei fi vulnerabil la curenti, recifuri ascutite si fauna marina. De aceea, e bine ca nici cei mai experimentati snorkeleri sa nu iasa singuri pe mare. Iar daca nu stii sa inoti, e evident ca aceasta regula este cu atat mai importanta!

Cel mai bine este sa faci snorkeling alaturi de un prieten mai experimentat sau, daca mergi cu un grup, sa fii sub supravegherea ghidului sau instructorului. Vei fi, evident, mai linistit stiind ca ai langa tine in apa o persoana de incredere, in cazul in care ai probleme. Fie ca ti se pune un carcel, obosesti sau pur si simplu ai nevoie de cineva care sa-ti tina camera pentru un moment, un prieten iti va fi de folos.

5. Ramai conectat la mediul din jur

Conectarea permanenta la mediul din jur este importanta atat pentru siguranta ta, cat si pentru sanatatea ecosistemului. Ai grija sa nu atingi, sa nu calci sau sa lovesti cu labele pesti, corali sau anemone. Nu numai ca te poti rani, dar aceste actiuni aparent neimportante, au un efect perturbator asupra ecosistemului daca le percepem la nivel colectiv. De asemenea, evita sa urmaresti, sa hranesti sau sa deranjezi in vreun fel animalele marine.

ETICHETE