Arata Meniul Lateral
Ghid pentru o vara sanatoasa si fericita

Cand soarele e sus pe cer si gratarele incep sa miroasa de peste tot, iata mai jos cateva ponturi sanatoase care te vor ajuta sa profiti la maxim de vara care urmeaza.

Temperaturile cresc, iar vara incepe sa se faca simtita, si cel mai probabil o parte din obiectivele tale pentru aceasta vara vor fi sa petreci mai mult timp in aer liber si sa mananci mai sanatos. Daca te-am ghicit, iata mai jos cateva sugestii de puncte in care poti face mici schimbari pentru a avea o vara fericita si sanatoasa.

Mananca sanatos la gratare

Fie ca e 1 Mai, 1 Iunie sau pur si simplu un garatar fara ocazie alaturi de prieteni in weekend, gratarele de vara sunt pline de mancare buna si pot fi chiar un mod ideal de a manca sanatos, daca le abordezi asa cum trebuie.

Folosirea gratarului pentru a gati o multime de legume proaspete pe care sa le servesti apoi alaturi de carne slaba sau de peste iti poate oferi o masa sanatoasa pentru vara.

Daca vrei sa mananci ceva mai sanatos la gratare, iata cateva ponturi.
1. Incepi cu legumele. Fii tu cel care aduce la gratar un platou de legume sau daca esti gazda, pune cateva legume de sezon pe gratar. Incepeti masa cu cateva legume pentru a da tonul mancarii sanatoase si bune. O regula ideala este sa iti umpli farfuria pe jumatate cu legume.
2. Fii rational cu privire la garnituri. Cartofii, pastele, chipsurile si sosurile, mujdeiul de usturoi, ca si o salata Coleslaw cremoasa sunt cateva idei tipice de garnituri la gratare. A manca mai sanatos nu inseamna ca trebuie sa uiti definitiv de aceste garnituri, ci doar ca va trebui sa alegi una care iti place si sa iti umpli pe sfert farfuria cu ea. Chiar daca decizi sa mananci sanatos, este important sa mananci alimente delicioase si gustoase.
3. Orienteaza-te catre proteina slaba. Carnea pe gratar, pestele si legumele sunt in general mai bune decat alternativele prajite. Alegerea unui tip slab de carne sau de peste poate fi o optiune buna cand esti la un gratar. De asemenea, poti alege chifle din grau integral daca veti manca hamburgeri sau hot dog. Va fi nevoie de ceva timp sa te obisnuiesti cu diferenta de gust, dar poate fi o alternativa atunci cand decizi ce chifle sa alegi.
4. Atentie la sosuri. Unele sosuri pot fi mai bogate in zahar decat crezi. Daca te uiti pe eticheta cu detaliile nutritive ale sosurilor si vezi ce contin, ca si cate calorii, zahar si grasimi contin, poti lua decizii informate cu privire la cel mai bun sos pe care sa il folosesti. In loc sa folosesti sosuri pentru a-ti aromatiza mancarea, poti apela la ierburi proaspete si condimente inainte de a incepe sa pui alimentele pe gratar.
5. Pregateste-ti si desertul pe gratar. Frigaruile din fructe sau piersicile pe gratar pot fi un mod minunat de a incheia un gratar de vara intr-o nota dulce. Le poti servi cu iaurt grecesc simplu, cu putina miere si cateva nuci, pentru a adauga varietate si textura.
6. Gandeste-te la caloriile lichide. Exista solutii simple pentru a face variante mai sanatoase ale bauturilor tale preferate de vara. Redu sucul sau limonada la jumatate, punand doar o jumatate de pahar si completand apoi cu apa minerala si deodata, vei avea o bautura de vara racoritoare si acidulata. Pentru a creste factorul wow, poti adauga fructe proaspete si ierburi in bautura.

Care sunt alimentele bune pe care le poti manca vara?

Mere, caise, avocado, banane, sfecla, ardei gras, mure, afine, pepene galben, morcovi, telina, cirese, porumb, castraveti, vinete, usturoi, fasole verde, ierburi, pepene galben, lamai, fasole lima, lime, mango, bame, piersici, prune, zmeura, capsuni, dovlecei de vara, rosii, pepene verde si dovlecel – toate sunt fructe si legume ideale pentru vara.

Consumul de fructe si legume cu un continut ridicat de apa, cum ar fi castraveti, rosii, pepene verde si altele, te poate ajuta cu hidratarea pe perioada verii.

Cum sa mananci sanatos vara

Mananca multe alimente din gradina. In general vara este ceva mai ieftin sa mananci o cantitate mare de produse din gradina, pentru ca sunt de sezon. Centrarea meselor pe astfel de alimente, facand de pilda frigarui de legume la gratar sau salata de porumb cu peste la gratar, sau o salata caprese cu paine cu legume din grau integral poate fi o modalitate buna de a manca sanatos.

Gaseste un model. Proteinele, legumele, fructele si amidonul/cerealele pot fi o formula simpla pe care o folosesti atunci cand iti creezi un plan alimentar. Poti manca apoi salata greceasca cu naut copt si piersici la gratar, sau salata de capsuni cu peste, orez si spanac. Gandeste-te la un model care sa functioneze bine pentru nevoile tale alimentare si respecta-l in perioada verii, iar astfel vei avea parte de o alimentatie sanatoasa.

Alege-ti mancarea. Chiar daca nu iti poti cultiva singur mancarea in gradina, poti merge la o ferma de unde sa alegi produse sau la o piata de fermieri si sa iti concepi mesele pe baza produselor proaspete pe care le gasesti acolo.

Dezvoltarea unei rutine sportive vara

Pe masura ce vremea se incalzeste, exista mai multe oportunitati de a te simti confortabil in natura si de a planifica activitati. Iata cateva exemple de activitati pe care le poti face in aer liber vara si care pot fi considerate si exercitii fizice.

Mergi in drumetii. Drumetiile sunt o modalitate excelenta de a-ti petrece o zi de vara. Exista cativa pasi pe care ii poti face pentru a te pregati. Incearca sa bei mai putina apa cu o zi inainte si in dimineata excursiei si ia cu tine apa in drumetie. Pentru a te feri de razele soarelui, ia cu tine protectie solara si aplic-o periodic. Poarta imbracaminte adecvata vremii de afara. Chiar daca pantalonii scurti pot parea o idee grozava dimineata, daca drumetia implica mers prin tufisuri, probabil ca nu va parea o idee buna sa porti pantaloni scurti in excursie. Acelasi lucru este valabil si pentru pantofi – poate fi o masura de protectie sa ai mereu picioarele acoperite cand esti pe traseu.

Iesi la o plimbare. Mersul in ritm alert este o modalitate simpla de a face miscare. Vara ofera o multime de posibilitati de locuri de plimbare. Uitatul pe la vitrinele magazinelor sau un traseu in natura sunt cateva idei la care te poti gadi pentru o plimbare. O plimbare prin cartier seara, cand afara este mai racoare, poate fi si ea relaxanta.

Fa un sport. Un meci de fotbal intre prieteni sau unul de baschet este o modalitate excelenta de a te mentine activ. Daca esti singur, poti gasi un perete (asigura-te ca nu se supara nimeni) si trage cu mingea la perete sau mergi pe un teren local si arunca la cosul de baschet. Exista, de asemenea, jocuri cu mingi de baschet si mingi de fotbal care pot functiona si pentru grupuri mai mici.

Fa antrenamente in aer liber. Daca antrenamentul tau obisnuit inseamna yoga sau HIIT sau o alta activitate care poate fi facuta afara, incearca sa faci asta! Poate fi necesar sa folosesti protectie solara si sa te hidratezi mai mult, dar va fi o modalitate buna de a te bucura de un aport excelent de vitamina D.

Inoata. O zi de leneveala la plaja sau la piscina este o modalitate distractiva de a petrece o zi de vara. Pentru a face o astfel de zi ceva mai activa, incearca sa inoti o perioada. Inotul este un exercitiu cu impact redus, ceea ce inseamna ca pune mai putin stres asupra articulatiilor si, in plus, poate fi o modalitate excelenta de a incepe o rutina de exercitii.

Iesi la caiac sau la canoe. Inchirierea sau cumpararea unui caiac sau a unei canoe si apoi o iesire pe un lac poate fi o modalitate relaxanta de a vedea un peisaj, de a te bucura de natura si de a fi in continuare activ. Este un alt exercitiu cu impact redus si, de asemenea, poate fi unul meditativ.

Iesi la o plimbare cu bicicleta. Asigura-te ca ai echipamentul adecvat si bicicleta este in stare buna, apoi iesi la o plimbare cu bicicleta in timpul verii. Pentru a face iesirea mai placuta, gaseste o pista de biciclete cu peisaje frumoase sau o poteca interesanta. La fel ca in cazul oricarui alt tip de miscare, va fi o idee buna sa te asiguri ca ai o hidratare adecvata.

Construieste in curte un traseu cu obstacole de apa. Nimic mai minunat decat sa te racoresti in caldura verii si sa te bucuri in acelasi timp de aer liber. Gasesti pe Pinterest o multime de idei despre cum poti sa faci un traseu cu obstacole in curtea ta, iar pentru un plus de distractie vara, adauga neaparat si obstacole cu apa.

Reaminteste-ti de jocurile de grup. Daca esti intr-un grup mare de oameni, in aer liber, la o reuniune de familie sau la un gratar, ar putea fi distractiv sa va reamintiti de jocurile pe care le jucati in copilarie.

Incearca escalada sau raftingul. Cu echipamentul adecvat si un ghid, daca ai nevoie, escalada si raftingul sunt doua activitati distractive de vara care te pot ajuta sa ai o zi minunata in aer liber.

Momente de liniste in natura

Carenta de vitamina D este o problema majora, atat in randul adultilor cat si in randul copiilor. O modalitate simpla de a te bucura de mai multa vitamina D este sa petreci mai mult timp in aer liber (cu protectie solara, desigur). Momentele de liniste in aer liber pot avea si alte beneficii.

Un studiu din 2022 a aratat ca utilizarea prelungita a telefoanelor mobile a avut un impact negativ asupra sanatatii studentilor universitari. Alte cercetari au aratat ca o utilizare mai redusa a telefonului mobil a dus la schimbari pozitive de dispozitie. Petrecerea timpului in aer liber fara a folosi un telefon, dar cu activitati de tip jurnal sau meditatie, poate avea efecte pozitive importante.

Sursa: https://www.deseret.com/2023/5/17/23727237/how-to-improve-health-summer-health-tips

ETICHETE