Arata Meniul Lateral
10 idei de aventuri in lumea larga

Daca esti in cautare de inspiratie pentru aventura, acesta este un loc excelent din care sa incepi sa cauti acea scanteie de la care pornesc toate aventurile minunate.

De la Visayas Filipine, Japonia, Schi in Catalonia, Norvegia de Nord, Salisbury si pana la Dubai si Insulele Yas, Sharjah, Anchorage Alaska si multe altele… ai aici tot ce iti trebuie pentru o prima aventura a vietii tale, mai ales acum ca lumea si-a deschis din nou portile dupa perioada de pandemie in care am fost nevoiti sa ne tinem visele inchise in case.

1. Cebu si Bohol, Filipine

Sunt peste 7000 de insule in Filipine. Asa ca evident e greu sa stii de unde sa incepi… Aceasta misiune seamana cumva cu un shopping combinat intr-un magazin de dulciuri. Fiecare insula este diferita si ofera o experienta aparte pentru vizitatori. Siquijor are misticism si legenda, Luzon are adevarate capodopere vulcanice (o insula intr-un lac aflat pe insula dintr-un lac… suna confuz, dar exact asta ofera Luzon), iar Boracay este renumita pentru faptul ca are cea mai frumoasa plaja din tara, daca nu chiar una dintre cele mai bune din intreaga lume.

Cebu si Bohol se afla in insulele Central Visayas, ce implica in general un zbor lung din Europa pana la Manila si apoi un transfer intern pana la Cebu.
Cebu este un punct bun pentru scufundari, iar unele dintre cele mai bune locatii de diving din aceasta tara se afla pe insula Mactan din Cebu. Poti inota cu rechinii balena la Oslob de aici, desi pentru asta va trebui sa pornesti dimineata foarte devreme.

Bohol se deschide turistilor cu dealuri pefecte parca din ciocolata si cu tarsierii sai. Este o destinatie plina de aventura si perfecta pentru familii ai carei membri au varste si interese diferite. Poti merge cu bicicleta sau te poti da pe tiroliana, te poti catara in copaci, poti face snorkelling, te poti plimba cu barca prin pesteri si poti porni intr-o vanatoare de fluturi in sanctuarul local.

Insa o vizita in Filipine nu inseamna numai hedonism. Super taifunul care a facut ravagii in insule in urma cu cativa ani a provocat distrugeri majore in unele locuri, iar oamenii inca fac eforturi sa isi reconstruiasca locuintele, astfel ca daca mergi sa vizitezi aceasta tara, vei aduce in mod direct bani catre persoanele care au intr-adevar nevoie de ei.

Pont. Nu te lasa tentat sa stai in resort in vacanta in Filipine. Aceasta tara are atat de multe de oferit inca ar fi pacat! Drumul intr-un jeepney colorat nu costa aproape nimic si este un mod excelent de a te plimba pe drumuri filipineze. Taxiurile sunt si ele ieftine, insa inainte de a porni, negociaza preturile cu soferul.

2. Nordul Norvegiei

Poate ca auzi si tu in jurul tau o multime de oameni vorbind despre Nordul Norvegiei, de la ciclisti pana la prieteni apropiati in care ai incredere. Motivul este unul singur: salbaticia acestei zone. Iar masinile nu aglomereaza drumurile si serpentinele intortocheate dintre fiorduri, dintre culmile abrupte si cele care traverseaza peisajele verzi si albastre.

Pentru ca satele sunt traditionale, multe si bine conservate. Si pentru ca distantele sunt mici si zilele lungi. Iar daca ai fost pana acum in Feroe si ai fost impresionat, probabil ca te intrebi daca si Norvegia ofera acelasi sentiment familiar si totusi solid?
Ciclistii se tem intrucatva de Norvegia, pentru ca tunelurile care leaga orasele sunt lungi, intunecate si periculoase si adesea chiar interzise si, in plus, nici costurile nu sunt dintre cele mai mici. Insa cei care au ajuns totusi in Nordul Norvegiei spun ca daca reusesti sa iti gestionezi bine banii de cazare si de cumparaturi poti face asta si ieftin.

Consiliul Turistic din Nordul Norvegiei recomanda doua parti ale coastei perfecte pentru drumetii cu bicicleta in familie. Una se intinde la nord de Bronnoysund de-a lungul coastei Helgeland ce ofera un acces rezonabil de plat la aproximativ 14.000 de insule si traverseaza Cercul Arctic. Pe drum poti vizita Arhipelagul Vega care se afla in Patrimoniul Mondial UNESCO si Saltstraumen, care are cel mai mare vortex din lume – fa un tur ghidat cu barca si simte vantul batand la 20 de noduri pe secunda.

O alta zona perfecta pentru bicicleta sunt Insulele Lofoten. Calatorind catre nord, soarele de la miezul noptii iti va fi ghid catre fiordurile uimitoare, catre sate de pescari conservate, catre viata salbatica arctica si catre arhipelaguri istorice. Aceasta zona are, de asemenea, si optiuni foarte bune pentru pasionatii de caiac. Plajele cu nisip, muntii si cabanele de pescuit ofera ciclistilor o odihna binemeritata.

Pont. Daa vrei sa calatoresti prin Nordul Norvegiei la picior, un bilet Wideroe Explore Norway iti ofera posibilitatea de a calatori in Nordul Norvegiei pentru doua saptamani, la un pret unic.

3.Japonia

Chiar daca pare imposibil de crezut, templele, altarele si cimitirele sunt cu adevarat distractive pentru copii. Cine ar crede ca adolescentul tau va merge pe linie sa vada daca gaseste dragostea adevarata, isi va scrie sperantele si visele pe bete de bambus care vor fi arse apoi de un calugar budist? Daca mergi in Japonia poti sa te descurci mai rau decat sa planifici o calatorie in jurul templelor si altarelor. Fiecare este foarte diferit, multe sunt interactive si unele reprezinta cele mai iconice sculpturi din tara.

Nu rata sa ajungi, dupa o calatorie de doua ore si jumatate pe munte – o calatorie care te va lasa fara respiratie – prin mii de porti purpurii la Fushimi Inari Shrine. De asemenea, daca esti pasionat de ciclism, nu rata bucuriile mersului pe bicicleta pe strazile din vechiul Kyoto.

Japonia este celebra pentru “trenul glont”, iar orice pasionat de trenuri din familie se va simti aici ca in paradis.

O calatorie pe sosea este o alta optiune daca reusesti sa te descurci pe Sat Nav. Concentreaza-te pe doua sau trei orase si cauta lucruri ce ar putea sa le placa celor mici. Kyoto si Tokyo sunt doua destinatii evidente. In Kyoto nu va trebui sa mergi prea departe sa vezi unele dintre comorile nationale ale Japoniei asa cum sunt gheisele. Poti plati sa fii imbracata ca o geisha intr-unul din numeroasele magazine de costume care ofera si coafat si machiaj si poti lua parte si la o ceremonie a ceaiului. Pentru o experienta cat mai autentica, te poti opri pentru o vizita la Casa Shima Geisha 1820 din Kanazawa, in parte ceainarie si in parte muzeu, situata intr-unul dintre cele mai autentice districte Geisha din Japonia.

Pont. Daca esti in cautarea unei experiente pentru copii, opreste-te la Robot Restaurant din Tokyo. Aceasta locatie excelenta din Shinjuku are la propriu sute de roboti neon uriasi intr-un show de cantec si dans. Nu te mai deranja sa comanzi mancare, pentru ca oricum nu vei putea sa iti iei ochii de la ring.

4. Salisbury, Anglia

Destinatiile din UK sunt demne de inclus pe orice lista pentru pasionatii de aventura, mai ales pentru familiile care isi doresc sa ofere ceva nou si copiilor, iar de data aceasta Salisbury este destinatia aleasa.

Magna Carta si-a sarbatorit cea de-a 800-a aniversare si poti vedea aici cele mai bune dcumente care au supravietuit in noua varianta Chapter House care se afla la Catedrala Salisbury. Exista o expozitie interactiva si o alee artistica plina de statui, produse de compania care a creat Wenlock pentru Olimpiada.

Daca nu iti place Magna, atunci ar trebui sa te indrepti direct catre Stonehenge. Pietrele sunt complementate de o experienta interactiva si complexa pentru vizitatori. Iar daca ai in plan sa ajungi aici in iunie, te poti opri si la Festivalul Glastonbury, cu zonele sale pentru familie si o multime de activitati pentru copii. Biletele se vand repede, asa ca uita-te pe site din timp.

5. Dubai si Insula Yas, Emiratele Arabe Unite

Sunt foarte multi oameni care te vor avertiza sa nu te duci in Dubai, pentru ca nu o sa iti placa. Dar si mai multi care o sa iti spuna ca il vei adora. Si cum il vei adora!

Pentru familiile care isi doresc putina aventura, dar carora nu le place sa iasa prea mult din zona de confort, experientele pe care le ofera acest centru turistic din Orientul Mijlociu vor fi cu siguranta adorabile. Un safari peste noapte in desert iti va oferi ocazia sa faci “dune bashing” intr-un 4×4, sa dormi sub stele si sa privesti cum rasare soarele peste dune. Un grup de trei parcuri acvatice de clasa mondiala (Atlantis the Palm, Yas Waterworld si Jumeirah) ii vor face mega-fericiti pe copii, iar daca sunteti pasionati de mers cu bicicleta o puteti face in luminoasa Dubai Marina, de unde vei putea porni si sa vizitezi souq-urile in traditionalele barci dhow. Daca ai destul curaj, poti incerca si o sesiune de parasutism in familie in desert.

La o distanta scurta cu masina de Yas Island, vei gasi cel mai rapid roller coaster din lume la Ferrari World. Aici vei avea sansa rara de a merge cu bicicleta pe o pista de F1 (alaturi de alte sute de persoane) la Yas Marina.

Pont. Pentru familiile cu copii mici, Kidzania din Dubai va oferi o zi super interesanta. Copiii pot incerca aici diferite cariere intr-o serie de ateliere si studiouri. Franciza Kidzania s-a deschis si la Westfield in Londra, precum si in multe alte locatii din intreaga lume.

6. Sharjah, Emiratele Arabe Unite

Poate ca luminile si stralucirea Dubai-ului se vad din spatiu, insa si alte state din Emirate ofera comori neasteptate, chiar si fara glamour-ul fratelui lor mai mare. Daca ai tot auzit despre Sharjah in ultima vreme, ei bine… in urmatorii ani ne putem astepta la un plus de popularitate pentru aceasta locatie in turismul de masa. A fost numita Capitala Culturii Islamice pentru 2014 si inainte de aceasta Capitala Culturala a Lumii Arabe de catre UNESCO.

Daca vrei doar relaxare, Al Majaz Waterfront este popular pentru familii, pentru restaurante si cafenele si pentru fantana Sharjah. Exista, de asemenea, un Splash Park cu tematica acvatica si noul Maraya Art Park, cu un parc de sculpturi si un parc de arta pentru copii. Sharjah este un stat uscat, asa ca te vei simti mai in siguranta decat in alte orase si e posibil sa te bucuri aici de detox. In ultimul timp, Sharjah a lucrat din greu la oferta sa turistica pentru familii si probabil ca aceasta va lua amploare doar odata cu Heart of Sharjah, care ar urma sa fie finalizat in 2025.

Avand apa pe doua parti si o zona mare de desert in mijloc, Sharjah ofera cateva activitati minunate in aer liber, cum ar fi o aventura in desert intr-un safari cu camile sau intr-un 4×4. Localnicii sustin ca Sharjah este o experienta turistica mai autentica decat Dubai, iar daca vrei o experienta locala reala, un program organizat inseamna ca poti petrece timp cu familiile locale si sa faci ceea ce fac ei.

Pont. Poti merge in vizita in februarie, cand extraordinarul Festival al Luminii ce dureaza noua zile, ilumineaza literalmente comorile orasului.

7. Pirineii Catalani, Catalonia, Spania

Cand te gandesti la Catalonia, situata in nordul Spaniei, probabil ca nu zapada va fi primul lucru care iti vine in minte. Insa la numai o ora de mers cu masina de la aeroportul din Girona se afla Pirineii Catalani, care iti vor inspira la propriu uimire; un loc de joaca de iarna, insorit si perfect pentru schiori si boarderi.

Facilitatile pentru sportul de zapada sunt atat de bune aici incat Pirineu de Girona alaturi de Barcelona si-au depus candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarna din 2022. Insa aici nu doar schiorii profesionisti isi vor gasi un loc ideal. Catalonia inseamna familie: hotelurile sunt mici si detinute de familii, iar partiile sunt pline de copii. Pentru schi, Masella si La Molina, aflate in apropiere de orasul Puigcerda, capitala regiunii La Cerdana, ofera teleschiuri de inalta tehnologie si partii infinite. In plus, Masella iti ofera si seri incitante de schi nocturn iluminat. Valter 2000 iti va oferi o priveliste diferita asupra Pirineilor, in timp ce fermecatoarea statiune Val de Nuria iti propune un mediu fara masini, in care copiii vor deveni stapani peste un imens parc de zapada.

Pont. La o distanta scurta de condus de La Molina, intr-o mica enclava franceza, vei gasi un restaurant care serveste mancaruri traditionale din zona de munte. Cal Cofa din Llivia nu este deloc ceremonios, iar de obicei este plin de familii si localnici, insa mancarea se numara printre cele mai bune din Catalonia si are un public dedicat. Rezerva din timp pentru ca va fi foarte ocupat.

8. Anchorage, Alaska

Nu exista un alt spectacol mai atragator pe pamant decat craparea unui ghetar. Si poti vedea acest show dezvaluindu-se din diverse locatii din Alaska.
Numai in cei 80 de km de centru ai orasului Anchorage exista 50 de ghetari. Anchorage este un punct bun de pornire pentru calatoriie in Alaska; cu cinci parcuri nationale la un pas distanta, poti ajunge intr-o serie diversa de habitate fara sa te simti prea coplesit de dimensiunea tarii si de salbaticia sa.
Iarna sau vara, un inceput usor pentru aventura ta de familie poate fi linia Tony Knowles Coastal care se intinde pe 18 km de la Cook Inlet si ofera privelisti frumoase asupra Mount McKinley, cel mai inalt varf din America de Nord.

Mergand cu bicicleta sau mergand pe jos pe traseu, vei putea observa si unul dintre cei 1500 de elani din aceasta tara. Viata salbatica este o parte intrinseca a Alaskai, iar pescuitul la undita este o activitate turistica majora in aceasta zona. Deasupra capului poti vedea vulturi, iar ursii negri, maro si grizzly nu lipsesc! Balenele Beluga pot fi si ele vazute frecvent de pe falezele stancoase.

O calatorie usoara cu caiacul este cea pe Lacul si Ghetarul Eklutna, cu o lungime de 11 km. Dar o experienta mai proaspata va fi un tur de admirat privelistile din avion, de pe cea mai aglomerata baza de hidroavioane din lume – Lacul Hood. Poti ajunge sa descoperi adevarata salbaticie pe varfurile lantului Alaska, iar unele dintre avioane sunt echipate cu schiuri pentru aterizare pe ghetari. Adevaratii fani ai ghetarilor pot face drumetii cu crampoane si ghid si nici macar nu este atat de frig pe cat ti-ai putea imagina.

Temperaturile in perioada verii pot ajunge la o medie de 20 de grade Celsius, desi iarna pot cobori chiar pana la minus 15 grade Celsius. Si daca tot ai ajuns aici, nu rata Aurora Boreala. Sau incearca cei peste 160 de km de trasee de schi.
Festivalul Winter Fur Rendevous, care are loc la sfarsitul lunii februarie, a fost desemnat de catre National Geographic cel mai bun carnaval de iarna din lume.

Pont. Un tur de fotografie Through the Lens (Ttlalaska.com) ofera excursii ghidate de fotografie in salbaticie si ateliere, pentru a te ajuta daca iti doresti un titlu de fotograful anului pe tematica Wildlife.

9. Belfast, Irlanda de Nord

Belfastul nu inseamna vacanta la plaja. Este un loc destul de dificil si uneori poate fi si destul de rece. Daca ai in familie copii mai mari sau adulti care urmaresc Game of Thrones, acestia s-ar putea bucura de un tur al locului in care se filmeaza celebrul serial TV. Desigur, o parte este filmat in Islanda, insa o mare parte se filmeaza in Irlanda de Nord. Studiourile Titanic unde este filmat Game of Thrones sunt aproape de The King’s Road, Winterfell, The Wall si Dragonstone. Un tur ghidat dezvaluie peisajul dramatic folosit in serial.

Daca iti plac lucrurile intunecate, Muzeul Titanic iti va prezenta intreaga istorie a scufundarii celebrului vas de croziera, intr-o cladire care recreaza atmosfera si care iti pune imaginatia la treaba. De asemenea, poti vizita inchisoarea Crumlin Road Gaol, in care au fost inchisi detinuti politici pana la inchiderea sa, in 1996. Iar daca inca mai esti avid de istorie, fa un tur ghidat sau autoghidat al zidului care odinioara despartea orasul sau bifeaza picturile murale ale acestuia.

Pont. Catedrala Sf. Ana din Belfast este una dintre cele mai istorice cladiri ale orasului, iar piatra sa de temelie dateaza din 1899. Exista un tur audio grozav pe care il poti inchiria si asculta, astfel incat sa afli si cateva amanunte istorice. Iar daca de obicei te enerveaza sa cumperi cate un tur audio pentru fiecare membru al familiei, ei bine in aceasta catedrala poti cumpara unul singur si sa conectezi doua seturi de casti.

10. Jamaica

Exista mai multe optiuni pentru a recrea o experienta de film pentru familia ta in Jamaica. Iti amintesti de “Cool Runnings”? Ei bine, si tu te poti simti ca unul dintre membrii echipei de bob jamaican de la Mystic Mountain din Ocho Rios, cand sinele de otel te arunca printre copaci intr-o plimbare cu bobul in padurea tropicala. Daca iti faci griji pentru copii, trebuie sa stii ca poti lega sania ta de a lor.

Sau ai putea fi ca in “Piratii din Caraibe”. Royalton White Sands Resort din Montego Bay are o piscina de cinci stele si un splash pool, in care copiii pot fugi de galetile cu apa inclinate de pirati. Beaches Boschobel are un parc acvatic de 2500 de metri patrati, numit Insula Piratilor. Sau te poti alatura galionului Pirates of The Caribbean de la Falmouth, unde vei fi distrat de insusi Jack Sparrow.

Tot aici poti fi si Indiana Jones pentru o saptamana sau doua, caci aceasta insula din Caraibe ofera cateva oportunitati foarte bune pentru tinerii exploratori. YS Falls este un set de sapte cascade de la poalele Cockpit Country, care ofera vizitatorilor sansa de a inota intr-o piscina alimentata de izvoare, de a te da intr-un leagan din sfori sau de a zbura deasupra apei pe o tiroliana. Daca iti doresti si mai multa apa, iti poti petrece timpul la una dintre cele mai faimoase atractii din Jamaica – Cascada Dunn’s River si poti face o urcare cu ghid pana in varful de 182 de metri. Poti face, de asemenea, rafting pe o pluta din bambus, pe rauri precum Martha Brae, langa Falmouth. Copiii cu varste de peste sase ani pot face alaturi de tine plimbari cu calul si chiar puteti merge sa inotati cu tot cu cai pe plaja Chukka’s.

Pont. Motivul principal pentru care trebuie sa vizitezi Jamaica nu sunt atractiile, ci oamenii. Programul „Meet the People” al Visit Jamaica iti ofera 700 de sanse sa te conectezi cu o persoana (sau cu o intreaga familie) care iti impartaseste interesele. Gratuit. Asa ca nu mai sta pe ganduri si lasa un localnic sa-ti arate casa sa!

Sursa: https://www.familyadventureproject.org/top-adventure-destination-ideas-2015/